Äärimmäiset sääilmiöt ja talouskriisi ovat ajaneet lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä ruokapulaan Keski-Amerikassa – Moni suunnittelee muuttoa muualle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äärimmäiset sääilmiöt ja talouskriisi ovat ajaneet lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä ruokapulaan Keski-Amerikassa – Moni suunnittelee muuttoa muualle

Keski-Amerikan niin sanotun kuivan käytävän maat kärsivät nyt myös koronan aiheuttamasta talouskriisistä. Toipuminen kestää pitkään, ennustaa Maailman ruokaohjelma.

Poika seisoo kuraisella maalla, joka täynnä jätettä.

Hurrikaanit Eta ja Iota iskivät Keski-Amerikkaan marraskuussa 2020. Kuva: D. Membreño / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / CC BY-ND 2.0.

Nälästä kärsivien määrä on lähes nelinkertaistunut El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa kahden viime vuoden aikana.

Vuonna 2018 noin 2,2 miljoonaa alueen asukasta kärsi ruokapulasta, nyt lähes kahdeksan miljoonaa, kertoi Maailman ruokaohjelma (WFP) eilen. Heistä 1,7 miljoonaa on suoranaisessa hätätilassa ja tarvitsee välitöntä ruoka-apua.

Syynä ovat ilmastokriisin aiheuttamat äärimmäiset sääilmiöt ja koronapandemian mukanaan tuoma talouskriisi.

”Tuhon ja takaiskujen tason huomioiden odotamme, että toipuminen on pitkä ja hidas”, sanoo WFP:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa

Järjestö pyytää kansainväliseltä yhteisöltä tukea voidakseen jakaa apua 2,6 miljoonalle ihmiselle seuraavan puolen vuoden aikana. 

Honduras, Nicaragua, Guatemala ja El Salvador ovat Keski-Amerikan niin sanotun kuivan käytävän maihin, joissa on kärsitty jo viisi vuotta äärimmäisistä sääilmiöistä, vaikeasta kuivuudesta. Arvaamaton sää on kurittanut etenkin maissi- ja papusatoa, jotka molemmat vaativat säännöllisiä sateita. 

Viime vuonna Atlantin hurrikaanikausi oli erityisen aktiivinen, ja esimerkiksi marraskuussa aluetta nuijineet Eta- ja Iota-myrskyt vaikuttivat noin 6,8 miljoonan ihmisen elämään. Hurrikaanit tuhosivat yli 200 000 hehtaaria satoa neljässä maassa ja yli 10 000 hehtaaria kahviviljelyksiä Hondurasissa ja Nicaraguassa, WFP kertoo.

Koronapandemian aiheuttama talouskriisi pahentaa tilannetta entisestään. WFP:n tekemän kyselyn mukaan Guatemalassa ruokapulasta kärsivien määrä lähes kaksinkertaistui koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Hondurasissa määrä kasvoi yli 50 prosenttia. 

Selvä enemmistö Hondurasin, Guatemalan ja El Salvadorin kotitalouksista kertoi myös tulojen menetyksistä tai työttömyydestä pandemian aikana.
Kyselyn mukaan 15 prosenttia vastanneista kertoi suunnittelevansa muualle muuttamista. Vuonna 2018 vastaavaan kyselyyn vastanneista vain kahdeksan prosenttia suunnitteli muuttoa.

Keski-Amerikan maista Yhdysvaltoihin suuntautuva siirtolaisuus on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Köyhyyden lisäksi syynä on myös kasvava väkivalta ja turvattomuus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia