Äärimmäinen köyhyys on puolittunut, mutta moni ei tiedä sitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äärimmäinen köyhyys on puolittunut, mutta moni ei tiedä sitä

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia ihmisistä 24 maassa uskoo, että köyhyys on lisääntynyt tai pysynyt ennallaan. Se haittaa köyhyyden vastaista taistelua, sanovat järjestöt.

(Kuva: Paul Downey / CC BY 2.0)

Äärimmäinen köyhyys on yli puolittunut viimeisten 20 vuoden aikana, mutta iso osa ihmisistä uskoo päinvastaista, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

24 maassa tehdyn tutkimuksen mukaan 88 prosenttia ihmisistä uskoo, että köyhyys on lisääntynyt tai pysynyt ennallaan. Tosiasiassa vuoden 1990 jälkeen äärimmäisen köyhien määrä on pudonnut 1,9 miljardista 840 miljoonaan. Näin suuresta vähenemisestä tiesi vain prosentti vastanneista.

Vaihtelu maiden sisällä ja välillä oli suurta: esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa vain 8 prosenttia vastanneista tiesi köyhyyden vähenemisestä, mutta Kiinassa, jossa iso osa köyhyyden vähenemisestä on tapahtunut, siitä tiesi puolet.

Tutkimuksen teki sveitsiläinen tutkimusyhtiö Motivaction brittiläisen Oxfamin ja yhdysvaltalaisen Global Citizen -järjestön kanssa. Ne uskovat, että köyhyyspessimismi voi haitata seuraavan tavoitteen toteuttamista, äärimmäisen köyhyyden poistamista kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Yli kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista uskoi, että todennäköisesti se ei ole saavutettavissa ja lähes puolet uskoi, että ei voi itse tehdä mitään sen eteen.

Keskeinen rooli voi kuitenkin olla niillä 13 prosentilla ihmisistä, jotka uskovat, että äärimmäinen köyhyys on poistettavissa määräaikaan mennessä. Tutkimuksen mukaan he ovat usein nuoria ja koulutettuja, heillä on enemmän tietoa, he käyttävät paljon sosiaalista mediaa ja he ovat usein tärkeissä asemissa yhteiskunnassa.

Tutkimuksessa oli mukana noin 26 000 ihmistä 24 maasta, jotka olivat pääosin kehittyneitä maita. Suomalaiset eivät olleet mukana, mutta esimerkiksi ulkoministeriön vuonna 2014 teettämän kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista uskoo, että äärimmäisen köyhiä on maailmassa enemmän kuin vuonna 1990.

Äärimmäisen köyhiksi on tutkimuksessa määritelty Maailmanpankin asettama raja, alle 1,25 dollarilla päivässä elävät. Nykyisin raja on 1,9 dollaria.

Lisää uusi kommentti