400 000 kongolaislasta on nälkäkuoleman riskissä – Unicefin mukaan lapsia kuolee jo nyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

400 000 kongolaislasta on nälkäkuoleman riskissä – Unicefin mukaan lapsia kuolee jo nyt

Kongon Kasain alueen väkivalta on laantunut, mutta ruuasta on pulaa, sillä sato on jäänyt istuttamatta. Noin 3,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Tie Kongon Kasaissa

Konflikti on laantunut Kongon Kasaissa, mutta nyt kärsitään ruokapulasta. Kuva: Anouk Delafortrie / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että Kongon demokraattisessa tasavallassa Kasain alueella 400 000 lasta on nälkäkuoleman riskissä konfliktin ja pakolaisuuden vuoksi. 

Kasaissa puhkesi taisteluita hallituksen joukkojen ja heimotaistelijoiden välillä vuonna 2016. Noin 1,5 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan.

Väkivalta on sittemmin laantunut ja ihmisiä on palannut takaisin koteihinsa, mutta nyt ongelmana on, ettei ruokaa ole. Pakoon lähteneet eivät pystyneet istuttamaan viljaa tai korjaamaan satoa. Joiltakin on jäänyt kolme satokautta väliin.

Unicefin edustaja Christophe Boulierac kertoi järkyttyneensä tilanteesta henkilökohtaisesti. 

”Usein sanomme, että lapset ovat vaarassa kuolla. Kasain kohdalla emme sano niin. Sanomme, että lapset kuolevat: minä näin sen.”

Yhteensä Kasain alueella noin 3,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Alle 5-vuotiaista noin puolet, 770 000 lasta, kärsii akuutista aliravitsemuksesta. 400 000:n kohdalla tilanne on erityisen vakava.

Unicefin mukaan tuhansia lapsia on myös värvätty aseellisten ryhmien riveihin, ja jopa 60 prosenttia taistelijoista on lapsia. Satoja terveyskeskuksia on ryöstetty, poltettu ja tuhottu. Myös satoihin kouluihin on hyökätty tai niitä on käytetty sotilastukikohtina.

Unicef toimittaa alueelle ruoka-apua, auttaa vapauttamaan lapsisotilaita sekä muun muassa korjaa kouluja.

Kongo on kärsinyt vuosien ajan levottomuuksista ja sisällissodista. Viime vuosina ja kuukausina maassa on leimahtanut uusia konflikteja. Jännitteet ovat lisääntyneet etenkin sen jälkeen, kun presidentti Joseph Kabila kieltäytyi väistymästä kautensa lopuksi vuonna 2016. Uudet vaalit on määrä pitää tänä vuonna.

Huhti- ja toukokuussa Kongosta on löydetty myös ebolatapauksia. Maailman terveysjärjestön mukaan 13.5. mennessä maassa oli havaittu 39 tapausta, joista 19 oli johtanut kuolemaan. Maassa on määrä aloittaa ebolarokotukset. Tauti herättää pelkoja, sillä vuosina 2014–2016 Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa riehunut epidemia vei yli 11 000 ihmisen hengen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia