Uutiset Lasten oikeudet

2000-luvulla on vapautettu yli 115 000 lapsisotilasta – tuhansia silti yhä aseellisten ryhmien riveissä

Lapsia värvätään yhä aseellisiin joukkoihin ympäri maailman. Uusi hälyttävä trendi on lasten käyttö ihmispommeina, kertoo maailman ensimmäisen lapsisotilastietokannan julkistanut järjestö.
Lasten yhteen taputtavia käsiä
Lapsisotilaita on viime vuosina käytetty yhä muun muassa Keski-Afrikan tasavallan sisällisssodassa. (Kuva: Gregoire Pourtier / EU ECHO / CC BY-ND 2.0)

Lapsisotilaiden käytön kieltävä sopimus hyväksyttiin lähes 18 vuotta sitten, mutta kymmeniä tuhansia lapsia käytetään yhä konflikteissa. Vuodesta 2016 alkaen lapsisotilaita on käytetty ainakin 18 konfliktissa sekä valtiollisten että ei-valtiollisten joukkojen riveissä, kertoo brittiläinen Child Soldiers International -järjestö.

Se julkaisi viime viikolla ensimmäisen tietokannan, jossa kartoitetaan lasten käyttöä konflikteissa ja aseellisissa joukoissa. Tietokanta kattaa kaikki YK:n 197 jäsenmaata.

”Tietokanta osoittaa, kuinka systemaattinen lasten oikeuksien rikkominen jatkuu yhä hellittämättä monissa osissa maailmaa,  mukaan lukien maissa, joihin kansainvälisen median huomio ei useinkaan ulotu”, järjestön tiedotteessa todetaan.

Lapsia on käytetty konflikteissa viime vuosina muun muassa Kolumbiassa, Libyassa, Malissa, Nigeriassa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa, Irakissa, Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Uusi hälyttävä trendi on lasten käyttö ihmispommeina, järjestö kertoo.

Lapsisotilaiden käyttö kiellettiin vuonna 2000 hyväksytyllä kansainvälisellä sopimuksella. Sen jälkeen yli 115 000 lasta on vapautettu aseellisten ryhmien riveistä. Tietokannan mukaan 167 maata on kieltänyt lasten käytön aseellisissa konflikteissa ja ainakin 85 on kriminalisoinut sen.

Silti 15 prosenttia maista ei vieläkään ole ratifioinut sopimusta. Yli viidennes maista sallii lasten värväämisen aseellisiin joukkoihin. Näihin maihin kuuluu monia Euroopan maita, muun muassa Iso-Britannia, joka sallii värväytymisen armeijaan vapaaehtoisena 16-vuotiaana, tietokannasta selviää.

Lasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.