20 000 paennut Itä-Alepposta kolmessa päivässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

20 000 paennut Itä-Alepposta kolmessa päivässä

"Monet perheet pelkäävät, etteivät he selviä seuraavasta yöstä", kertoo Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja.

Aleppo ennen sisällissotaa. (Kuva: Stijn Hüwels / CC BY-NC-ND 2.0)

Tuhannet ihmiset ovat paenneet Syyrian Alepposta viime päivien aikana Venäjän tukemien Syyrian armeijan joukkojen vallatessa kaupunkia. Samalla siviilit ovat yhä suuremmassa vaarassa.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen komitea (ICRC) arvioi eilen, että pelkästään edellisten 72 tunnin aikana Alepposta on paennut noin 20 000 ihmistä. Elokuun jälkeen on paennut yhteensä 60 000 ihmistä.

Ne, jotka vielä ovat kaupungissa, elävät erilaisissa tilapäisissä suojissa, moskeijoissa, kouluissa ja rakennusten raunioissa.

Pelastakaa Lapset -järjestö arvioi, että Itä-Aleppossa, viimeisessä kapinallisten hallitsemassa kolkassa, on yhä jumissa noin 250 000 ihmistä.

"Kun näin moni ihminen on ansassa yhä kutistuvalla alueella, lapset ovat helppo saalis pommeille. Monet perheet pelkäävät, etteivät he selviä seuraavasta yöstä", järjestön Syyrian johtaja Sonia Khush sanoo.

Vaarana ovat esimerkiksi räjähtämättömät pommit, joiden laukeamisen riski lisääntyy, kun ihmisiä ahtautuu pienelle alueelle. Järjestö on saanut myös vahvistamattomia tietoja siitä, että armeijan jo valtaamilla alueilla poikia ja miehiä on erotettu perheistään ja kuulusteltu.

Myös YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Stephen O'Brien vetosi eilen konfliktin osapuoliin, jotta saarto lopetettaisiin, siviileitä suojeltaisiin ja avun sallittaisiin päästä läpi. Hänen mukaansa ruokavarannot ovat kaupungissa käytännössä lopussa eikä toimivia sairaaloita enää ole.

ICRC:n tietojen mukaan esimerkiksi leivän hinta on 15-kertaistunut ja sokerin hinta lähes kymmenkertaistunut keskimääräiseen verrattuna.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä pitää tänään hätäkokous tilanteesta.

Lisää uusi kommentti