Tiedotteet

Yli sata järjestöä allekirjoitti kannanoton UPM:n Uruguayhin rakennettavaa uutta sellutehdasta vastaan

Taloudellisesti kielteisten vaikutusten lisäksi sellutehdas aiheuttaa ympäristöhaittaa ja heikentää paikallisia yhteisöjä, sanovat kansalaisjärjestöt.

Metsäyhtiö UPM ilmoitti 23 heinäkuuta rakentavansa 2,4 miljardin euron sellutehtaan Uruguayhin. Tehtaalla tulee olemaan noin 2,33 miljoonan tonnin kapasiteetti, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista sellutehtaista.

Tehtaan vaikutukset maan talouteen ovat kielteiset. Maan taloudelle tehdas luo suuren kuluerän, kun Uruguay käyttää arviolta 4 miljardia dollaria infrastruktuurin päivittämiseen yrityksen tarpeiden täyttämiseksi. UPM vapautetaan useiden verojen maksamisesta ja myy ylimääräisen energiansa Uruguaylle, joka on velvollinen ostamaan sen vaikka sitä ei tarvittaisi. Yhtiö käyttää arviolta 137 miljoonaa litraa vettä päivässä maksamatta sen käytöstä, samalla kun jokeen päästetään 107 miljoonaa saastunutta litraa päivässä, mikä vaatii erityistä valvontaa Uruguayn valtiolta. Kansainvälinen yritys tuottaa suuria voittoja hyödyntämällä luonnonvaroja, työvoimaa ja aiheuttamalla ympäristövahinkoja alhaisin kustannuksin, kun taas paikalliselle yhteisölle jätetään saastuneen ja rehevöitymisen vaikutukset vesistöön ja muutaman tuhannen väliaikaisen siirtotyöntekijän tulon vaikutukset.

Taloudellisesti kielteisten vaikutusten lisäksi sellutehdas aiheuttaa ympäristöhaittaa ja heikentää paikallisia yhteisöjä. Yli sata paikallista ja kansainvälistä järjestöä on allekirjoittanut kannanoton UPM:n sellutehtaan rakentamista vastaan, mukaanlukien Attac.

Laajat hankkeet joissa ei huomioida ympäristöhaittoja, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia, tulee lopettaa. Niiden sijaan pitää satsata kestäviin hankkeisiin jotka luovat laadukkaita työpaikkoja ja tukevat ja suojelevat ympäristöä.

Kannanotto kokonaisuudessaa täällä ja alla.

Attac Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.