Tiedotteet

YK kehottaa pukeutumaan oranssiin naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

Keskiviikkona 25.11. vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.
Keskiviikkona 25.11. vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women korostaa naisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyä. Uusien tilastojen mukaan useimmissa maissa alle puolet väkivaltaa kokeneista naisista hakee minkäänlaista apua ja alle 4 % kääntyy poliisin puoleen.

"Naisiin kohdistuva väkivalta on arkipäivää kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö WHO määritteli viime vuonna naisiin kohdistuvan väkivallan maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Se on ihmisoikeusrikkomus, joka ei tunne maantieteellisiä, uskonnollisia tai kulttuurisia rajoja", sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

Oranssit päivät

Keskiviikon teemapäivästä alkaa maailmanlaajuinen oranssien päivän kampanja, jota vietetään YK:n pääsihteerin aloitteesta. Oranssit päivät jatkuvat 10.12. vietettävään ihmisoikeuksien päivään asti.

YK:n pääsihteeri ja UN Women kehottavat ihmisiä ympäri maailman pukeutumaan oranssiin ja tunnustamaan väriä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Suomen UN Women on haastanut kaikki kansanedustajat ja ministerit pukeutumaan oranssiin keskiviikkona.

"Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus", sanoo Elina Multanen.

Kaikkialla maailmassa järjestetään kampanjan aikana oransseja tapahtumia ja mielenilmaisuja huomion kiinnittämiseksi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Mm. Niagaran putoukset, Rio de Janeiron Kristus-patsas ja Euroopan komission päärakennus Brysselissä valaistaan oransseiksi.

Loppu väkivallalle vuoteen 2030 mennessä

YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät syyskuussa pidetyssä kestävän kehityksen huippukokouksessa yksimielisesti tavoitteen, joka tähtää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen kaikkialla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen pitää tavoitetta käänteentekevänä.

"Naisiin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan poistaminen on osoittautunut merkillisen vaikeaksi haasteeksi. Siksi on tärkeää, että kaikki maat sitoutuvat toimimaan tuloksellisemmin seuraavien 15 vuoden aikana. Se tarkoittaa määrätietoista toimintaa niin Suomessa kuin muualla maailmassa", Multanen sanoo.

Kampanjat UN Women Suomi

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.