Tiedotteet

YK aloittaa historiansa suurimman humanitaarisen operaation Irakissa

YK arvioi, että yhteensä yli miljoona irakilaista on tämän vuoden aikana joutunut lähtemään kodeistaan islamistikapinallisten hyökkäysten vuoksi.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR aloittaa tänään historiansa suurimman avustusoperaation Irakissa. UNHCR toimittaa tarvikkeita noin 500 000 irakilaiselle, jotka ovat paenneet ISIS-järjestön hyökkäyksiä Pohjois-Irakissa.

YK arvioi, että yhteensä yli miljoona irakilaista on tämän vuoden aikana joutunut lähtemään kodeistaan islamistikapinallisten hyökkäysten vuoksi.

Suuroperaation on mahdollistanut Saudi-Arabian myöntämä 500 miljoonan dollarin lahjoitus, jolla YK:n avustustarvikkeita toimitetaan irakilaisille ilma-, meri- ja maateitse seuraavien kymmenen päivän ajan. Avun on määrä tavoittaa ensisijaisesti maan sisäiset pakolaiset, joilla ei ole minkäänlaista asuin- tai suojapaikkaa. YK on saanut operaatioon avustusta myös Iso-Britannialta, Japanilta, Yhdysvalloilta, Tanskalta, Norjalta ja Ruotsilta. Myös ruotsalainen huonekalujätti Ikea on osallistunut avustustalkoisiin.

Ilmasilta aloittaa suuroperaation

YK:n jättimäinen avustusoperaatio alkaa neljän päivän ilmasillan ajan, jolla tarvikkeita kuljetetaan Jordaniasta Irakin Erbiliin. Tämän jälkeen tarvikkeita kuljetetaan seuraavien päivien ajan Turkista ja Jordaniasta maanteitä pitkin sekä Dubaista meriteitse.

Ensimmäiset avustuskuljetukset vievät perille muun muassa 3300 telttaa, 20 000 muovisuojaa, 18 500 kevytkeittiötä ja 16 5000 vesikanisteria. YK:n ruokaohjelma WFP toimittaa samalla ruoka-apua pahiten ruokapulasta kärsiville alueille, sillä Irakin elintarvikejärjestelmä on käytännössä täysin romahtanut sekasorron ja väkivaltaisuuksien yhteydessä.

Tilanne Irakissa on huonontunut viime kuukausien aikana huomattavasti ääri-islamilaisen ISIS-järjestön tekemien hyökkäysten seurauksena. Pakolaisia pyrkii rajan yli muun muassa sisällissodan rajusti repimään Syyriaan, mikä kielii paikallisten äärimmäisestä hädästä.

Kampanjat Suomen YK-liitto

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.