Tiedotteet

WeFood-kauppa täyttää vuoden – hävikkiä vähennetty lähes 100 000 kiloa

Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokamyymälä avasi ovensa vuosi sitten 20.9.2018. Ensimmäinen toimintavuosi on ollut menestys. Tavoite hävikin vähentämiseen on ylitetty reilusti.

Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä WeFood täyttää vuoden. Myös ensimmäisen vuoden tulos on juhlimisen arvoinen.

”Vuodessa olemme vähentäneet hävikkiä 93 500 kiloa. Alkuperäinen tavoite oli 50 000 kiloa vuodessa. Yhdessä vapaaehtoisten, tavarantoimittajien, rahoittajien sekä asiakkaiden kanssa tavoite on ylitetty huikealla tavalla. Olemme todella tyytyväisiä tähän tulokseen.”, kertoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen.

WeFood-myymälässä myydään 30 eri tavarantoimittajan tarjoamia lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden ”parasta ennen” -päivä on lähestymässä, pakkaus on muuttunut tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat kuitenkin myytäessä syöntikelpoisia. Eniten myydään hedelmiä ja vihanneksia.

”Hedelmiä ja vihanneksia on myyty vuoden aikana yhteensä noin 40 000 kiloa. Leipää ja pullaa on myyty noin 10 000 kiloa”, Hukkanen kertoo.

Heinon Tukku on yksi perustamisesta asti mukana olleista yhteistyökumppaneista.

”WeFood oli enemmän kuin osasimme toivoa! Nyt meillä on selkeä toimintamalli, jolla voimme merkittävästi vähentää toiminnastamme muutoin biojätteeseen päätyvän elintarvikkeen määrää ja samalla jätteen käsittelyn kustannuksia. Päivittäinen yhteistyö on muotoutunut alusta alkaen todella sujuvaksi WeFoodin kanssa. Tuntuu upealta olla mukana tekemässä aidosti toimivia ympäristötekoja käytännössä!” kertoo Heinon Tukku Oy:n pikatukkupäällikkö Tomi Lotvonen.

Suomessa hävikkiin hukataan joka vuosi noin 400 – 500 miljoonaa kiloa ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista. Sekä kaupan asiakkaille, että vapaaehtoisille ruuan pelastaminen jätteeksi joutumiselta on tärkeä asia.  WeFood tuo ruokahävikin pienentämisen tutuksi myös tavalliselle kuluttajalle.

WeFoodissa on tähän mennessä ollut mukana yli 100 vapaaehtoista. Myymälässä vapaaehtoiset palvelevat asiakkaita sekä huolehtivat myymälän yleisilmeestä ja hyllytyksestä. Osa vapaaehtoisista noutaa lahjoituksia tavarantoimittajilta sähköpakettiautolla.

WeFood sijaitsee kauppakeskus REDIN K1-kerroksessa.

Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämä WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin. Hävikkiruuan myynnistä syntyneet voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Kirkon Ulkomaanapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.