Vuoden pakolaisnainen on bussinkuljettaja Kazhal Ali Ibrahim | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuoden pakolaisnainen on bussinkuljettaja Kazhal Ali Ibrahim

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi Kazhal Ali Ibrahimin. Hän on ensimmäinen Suomessa bussinkuljettajaksi kouluttautunut kurdinainen.

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi Kazhal Ali Ibrahimin. Hän on ensimmäinen Suomessa bussinkuljettajaksi kouluttautunut kurdinainen.

"Teen samaa työtä ja saan samaa palkkaa kuin miehet. Miehiset alat ovat aina kiehtoneet minua. En ole ikinä suostunut siihen, että jotkut alat olisivat naisilta kielletty."

Irakin kurdialueella Ali Ibrahim opiskeli rakennusarkkitehdiksi sekä opetti rakennuspiirtämistä ja äidinkieltä ammattikoulussa. Hän pakeni perheineen Irakista oppositiopuolueessa toimiviin kohdistuneen poliittisen vainon vuoksi. Suomeen perhe tuli kiintiöpakolaisina vuonna 1996.

Suomen kurssilla Ali Ibrahim ehti olla ainoastaan puoli vuotta. Siitä huolimatta hän puhuu suomea niin hyvin, että pärjää työssään ja arjessa. Syksyllä 2014 Ali Ibrahimilla tulee täyteen 10 vuotta nykyisessä työssään bussinkuljettajana.

Maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ohjataan sekä oman yhteisön että suomalaisen yhteiskunnan taholta erityisesti hoiva-alalle.

"Jokaisella ihmisellä tulee olla mahdollisuus valita ammattinsa vapaasti. Ammatit eivät jakaudu sukupuolten vaan ihmisten taidon ja mielenkiinnon mukaan. On tärkeää tarjota naisille kaikkia aloja, myös niin sanottuja miesten aloja ja toisinpäin."

Naistenpäivä on ollut Ali Ibrahimille aina tärkeä päivä. Irakissa hän toimi naisjärjestössä, joka järjesti 1990-luvulla naistenpäivänä usein mielenosoituksia. Päivästä tuli uudella tavalla merkittävä tytär Rozan syntyessä Suomessa 14 vuotta sitten. "Tänä vuonna päivä on erityisen tärkeä, kun minut valitaan vuoden pakolaisnaiseksi."

Kurdit ovat maailman suurin etninen ryhmä, jolla ei ole omaa valtiota. Pohjois-Irakin kurdialue on ollut lukemattomien sotien ja valtataistelujen jaloissa pitkään. Alueella on runsaasti luonnonvaroja, kuten öljyä, mutta luonnonvarojen tuottama rikkaus jakautuu epätasa-arvoisesti ja alue kärsii köyhyydestä ja valtavista luokkaeroista. Tällä hetkellä kurdialue on rauhallisempi kuin Irakin muut alueet. Runsaat luonnonvarat ja verrattain rauhallinen tilanne ovat houkutelleet alueelle satoja ulkomaisia investoijia. Sananvapaustilanne on kuitenkin heikko.

Suomen Pakolaisapu on myöntänyt vuoden pakolaisnaisen tunnustuspalkinnon vuodesta 1998.

Suomen Pakolaisapu tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia toimimaan aktiivisesti arjessa ja yhteiskunnan jäseninä.

Lisätietoja: Tiedottaja Anna-Reetta Korhonen, 045 1333801 tai anna-reetta.korhonen@pakolaisapu.fi

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia