Tiedotteet

Vastasyntyneet vaarassa Nepalissa sadekauden lähestyessä

Tuhannet vastasyntyneet ovat vaarassa sairastua tai kuolla ennenaikaisesti Nepalissa, jossa kuukauden takainen maanjäristys vaati ainakin 8,500 ihmisen hengen.
Nepalin 25. huhtikuuta ja 12. toukokuuta tapahtuneista maanjäristyksistä kärsivien ihmisten joukossa on arvion mukaan 92 900 raskaana olevaa naista. Monet heistä asuvat nyt ulkona pressujen alla vastasyntyneiden lastensa kanssa, koska heidän kotinsa ovat tuhoutuneet. Olosuhteet hätämajoituksessa ovat kylmät ja lisääntyvissä määrin epähygieeniset. Muutaman viikon kuluessa alkava sadekausi tulee lisäämään etenkin veden välityksellä leviävien sairauksien kuten koleran riskiä.

Maanjäristyksen vaikutuksista pahiten kärsivillä alueille kuten Sindhupalchokissa, Dolakhassa ja Gorkhassa 73 prosenttia äitiyshuoltoa tarjoavista terveyskeskuksista on tuhoutunut täysin tai osittain. Äideillä on näin ollen erittäin huonot mahdollisuudet saada hoitoa vastasyntyneille lapsilleen.

"Lapset ovat kaikkein haavoittuvaisimmillaan muutaman päivän ajan syntymänsä jälkeen. Yksinkertaiset ongelmat kuten napanuoran leikkaus epähygieenisissä oloissa tai puhtaan ja kuivan nukkumapaikan puuttuminen voivat aiheuttaa vastasyntyneelle kuoleman, Louisa Baxter, Pelastakaa Lasten terveydenhoidosta vastaava koordinaattori Nepalissa", sanoo.

"Nyt kuukausi Nepalin maanjäristyksen jälkeen äitien mahdollisuus synnyttää turvallisessa paikassa on asetettava etusijalle", hän jatkaa.

Rupa, kolmikuisen vauvan äiti, menetti Dolakhassa sijaitsevan kotinsa toisessa maanjäristyksessä.

"Maanjäristyksestä lähtien juomavesi on tullut hanasta keltaisena ja nukkumapaikkamme lattia tulvinut öisin. Olen huolissani pienistä lapsista. Me aikuiset voimme kyllä elää kylmässä ilman kunnon ruokaa, mutta miten vauvat tulevat selviytymään", Rupa kysyy.

Pelastakaa Lapset toimii maanjäristyksestä pahiten kärsivillä alueilla ja on tavoittanut jo yli 127 000 ihmistä. Äitejä autetaan pitämään huolta lapsistaan ja vauvoistaan esimerkiksi pystyttämällä väliaikaisia terveysklinikkoja, jakamalla tarvikkeita kuten pressuja, peittoja ja ruokaa sekä korjaamalla vesijohtoja ja saniteettitiloja. Lapsia varten on rakennettu väliaikaisia luokkahuoneita sekä lapsiystävällisiä tiloja, jotta lapset voisivat palata normaaliin elämäänsä.

Auta Nepalin maanjäristyksestä kärsiviä lapsia!

Keräyspuhelin 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Tekstiviestilahjoitus: Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Lahjoitus Lasten hätäapurahastoon: FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Nepalin maanjäristys)
Verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita

Kampanjat Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.