Tiedotteet

Vapautuslain kumoaminen pahentaisi ongelmaa

Suomen tulee ottaa ihmisoikeusvelvoitteensa vakavasti ja etsiä Jehovan todistajien vapautuslakiin Suomen ihmisoikeusvelvoitteita kunnioittavaa ratkaisua, sanoo Aseistakieltäytyjäliitto.

Tänään (8.5.) on uutisoitu Uutissuomalaisen tekemästä selvityksestä, jossa kerrotaan että eduskunnan puolustusvaliokunnan enemmistön mukaan Jehovan todistajat asevelvollisuudesta vapauttava erityislaki tulisi kumota. Ongelman ratkaisemisen sijasta vapautuslain kumoaminen pahentaisi sitä, Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.

Jehovan todistajien vapautuslain muodostama ongelma ei liity pelkästään yhdenvertaisuuteen, vaan ennen muuta toiseen perusoikeuteen: ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitea on kiinnittänyt asiaan huomiota useaan otteeeseen jo 1990-luvulta alkaen. Se on vaatinut Suomea ratkaisemaan tilanteen nimenomaan laajentamalla vapautuslakia koskemaan myös muita vakaumuksia, viimeksi vuonna 2013. Vaatimus perustuu Suomea sitovaan kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaan yleissopimukseen, jonka tulkintavalta komitealla on. YK:n ihmisoikeusneuvosto on puolestaan kesällä 2017 kehottanut Suomea vapauttamaan vangitut aseistakieltäytyjät.

Kysymys on siitä, että YK:n ihmisoikeuselimet pitävät aseistakieltäytymistä hyväksyttävänä ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden käyttämisenä. Vapausrangaistusten langettaminen sen johdosta ei siis ole hyväksyttävää ja vapautuslain kumoaminen merkitsisi näiden perusikeuksien rajoittamista.

Suomi on ainoa Euroopan unionin jäsenmaa, joka edelleen tuomitsee aseistakieltäytyjiä säännöllisesti pitkiin ehdottomiin vapausrangaistuksiin. Suomen tulee ottaa ihmisoikeusvelvoitteensa vakavasti ja etsiä Jehovan todistajien vapautuslakiin Suomen ihmisoikeusvelvoitteita kunnioittavaa ratkaisua. Käytännössä tämä edellyttää vapautuslain laajentamista ja vakaumuksellisten aseistakieltäytyjien vapausrangaistusten lopettamista.

Aseistakieltäytyjäliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.