Tiedotteet

Vapaus, turvallisuus ja ihmisoikeudet esillä Amnestyn nimikkoteoksessa Lux Helsingissä

Taiteilija Immanuel Paxin TRESPASSING-teoksessa aita ja valvontakamera vievät katsojan vapauden, turvallisuuden ja ihmisoikeuskysymysten äärelle. Taiteilija toivoo, että teos toimisi keskustelunkäynnistäjänä. TRESPASSING on yksi Lux Helsinki -festivaalilla nähtävistä valotaideteoksista. Amnesty on mukana teoksessa yhteistyökumppanina.

Valotaiteilija Immanuel Pax haluaa herätellä valotaiteellaan yhteiskunnallista keskustelua. Hänen tänä vuonna Lux Helsinki -valotaidefestivaalilla nähtävässä TRESPASSING-teoksessa keskusteluun nousevat vapaus, turvallisuus ja ihmisoikeudet. Teoksen elementteinä ovat muun muassa valvontakamera ja aita.

TRESPASSING on saanut lopullisen muotonsa vuosien varrella. Idea teoksesta lähti siitä, kun Unkari rakensi aidan Serbian rajalle. Ensimmäiset versiot Pax teki vuonna 2015. Sittemmin konkreettisesti rajatun tilan lisäksi taiteilija alkoi pohtia myös sanan- ja lehdistönvapauden tilaa ja sen rajoittamista.

Hälyttäviä uutisia ihmisoikeuksien heikosta toteutumisesta kertyi lisää niin maailmalta kuin Suomestakin ja pala palalta teos kasvoi ja tuli valmiiksi vuoden 2018 aikana.

”Teoksen pääteemat ovat turvallisuus ja vapaus. Omassa maailmankuvassani molemmat lisäävät toisiaan. Ajattelen, että jos on vapaa, on myös turvassa. Kuitenkin turvallisuuden nimissä rajoitetaan vapautta”, Pax pohtii.

Esimerkkeinä vapauden rajoittamisesta hän käyttää esimerkiksi Suomen tiedustelulakia sekä koko maailmaa koskettavaa pakolais- ja turvapaikanhakijakysymystä.

”Pakolaisleireillä rajoitetaan paljon muutakin kuin vapautta. Aidattuihin pakolaisleireihin laitetaan isot rahat. Ostettu turvallisuus turvaa ainoastaan leirien ulkopuolella eläviä,  ei leireillä asuvia, turvaa hakevia ihmisiä.”

Tiivistetysti voisi sanoa, että teos kritisoi vallankäyttöä.

”Ihmisoikeusjulistus täytti joulukuussa 70 vuotta, ja julistuksen juhlavuosi sopii teoksen teemoihin hyvin. Ihmisoikeusjulistuksen on tarkoitus suojella ihmisiä valtioiden liialliselta vallankäytöltä.”

Ihmisoikeudet esillä siellä missä ihmiset ovat

Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mielestä on tärkeää, että ihmisoikeuskysymykset ovat esillä kaikkialla. Sen puolesta myöskin suosittu talvitapahtuma Lux Helsinki antaa mahdollisuuden muistuttaa laajaa yleisöä ihmisoikeuksien merkityksestä.

“Toimintamme ydin ja lähtökohta tiivistyy valoteemaisessa sanonnassa: On parempi sytyttää kynttilä, kuin kirota pimeyttä. Se myös ilmentää hienosti Lux Helsinkiä, joka valaisee kaupungin keskellä pimeintä talvea. Immanuel Paxin teos tuo esille ihmisoikeuksien yleismaailmallisuuden”, Johansson sanoo.

“Tapahtuman yhteisöllisyydessä näemme samaa kuin ihmisoikeuksien puolustamisessa. Voima on yksittäisissä ihmisissä, jotka kokoontuvat yhteen ja toimivat oikeuksiemme puolesta.”

”Olen todella iloinen, että Amnesty on mukana teoksessa yhteistyökumppanina. Amnesty on vaikuttava toimija, joka lisää teoksen konkreettisuutta”, Pax toteaa.

Valofestivaali Lux Helsinki valaisee kaupungin 5.-9.1. Immanuel Paxin TRESPASSING teos on nähtävillä Finlandia-talon Hesperian puiston päädyssä.

Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.