Tiedotteet

“Vakaumukseni ei jätä minulle muita vaihtoehtoja” – uusia vapausrangaistuksia totaalikieltäytyjille kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä

Neljä totaalikieltäytyjää tuomittiin siviilipalveluksesta kieltäytymisestä nyt jo toistamiseen. Ensimmäisellä kieltäytymiskerralla vuosina 2018–2019 tuomitut selviytyivät ilman rangaistusta, sillä tuolloin oikeus katsoi, etteivät muiden aseistakieltäytyjien vapausrangaistukset olleet yhdenvertaisia palveluksesta vapautettuihin Jehovan todistajiin nähden.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 10.12.2020 vapausrangaistuksiin ainakin neljä siviilipalveluksesta kieltäytymisestä syytettyä. Ironista kyllä tuomiot annettiin juuri kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä, vaikka muun muassa YK:n ihmisoikeuskomitea on toistuvasti muistuttanut Suomen totaalikieltäytyjien vapausrangaistusten olevan kansainvälisiin ihmisoikeusopimuksiin sisältyvän ajatuksen-, omantunnon ja uskonnonvapauden vastaisia. Kaiken lisäksi nämä neljä tuomittiin siviilipalveluksesta kieltäytymisestä nyt jo toistamiseen. 

Ensimmäisellä kieltäytymiskerralla vuosina 2018–2019 tuomitut selviytyivät ilman rangaistusta, sillä tuolloin oikeus katsoi, etteivät muiden aseistakieltäytyjien vapausrangaistukset olleet yhdenvertaisia palveluksesta vapautettuihin Jehovan todistajiin nähden. Koska siviilipalveluslakiin sisältyy määräys kutsua uudelleen palvelukseen siviilipalveluksesta kieltäytyneet joita ei ole tuomittu vankeusrangaistukseen, kertaalleen vapauttavan päätöksen saaneet totaalikieltäytyjät ovat joutuneet toistamaan kieltäytymisilmoituksensa.

Aseistakieltäytyjäliitosta kuitenkin huomautetaan, että kahdesti samasta rikoksesta syyttämisen kieltävän ne bis in idem -oikeusperiaatteen mukaan ketään ei kuitenkaan tulisi tutkia uudelleen tai tuomita rikoksesta, josta hänet on jo kertaalleen tuomittu. Siksi liitto on optimistinen sen suhteen, että toiseen kertaan tuomittujen totaalikieltäytyjien tuomiot voivat vielä kaatua hovioikeudessa. Tänään tuomionsa saaneet kuten kaikki muutkin liiton tiedossa toiseen kertaan tuomitut totaalikieltäytyjät aikovat valittaa hovioikeuteen. Hovioikeus ei ole vielä antanut käsittelypäivää ennakkotapauksille. 

173 vuorokauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tänään tuomittu Elias Tuomaala kommentoi tuomiotaan: “Maailmankatsomukseni perustuu rauhan ja vapauden arvoihin ja muodostaa vakaumuksen, jonka valossa minun olisi yksinkertaisesti väärin suorittaa siviili- tai asepalvelus. Tämä vakaumus ei jätä minulle muita vaihtoehtoja kuin pysyvän kieltäytymisen – kutsuttiin minut palvelukseen kuinka monta kertaa hyvänsä.”

Aseistakieltäytyjäliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.