Tiedotteet

Väestöliiton kampanja #paljonenemmänkuinseksi juhlii seksuaalioikeuksia

Seksuaalioikeudet ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, joista koko maailman tulevaisuus on riippuvainen, muistuttaa Väestöliiton kampanja.

Perjantaina 5. kesäkuuta käynnistiy kaksiosainen kampanja #paljonenemmänkuinseksi. Seksuaalioikeuksista puhuttaessa keskustelu kääntyy usein pelkkään seksiin tai stereotypioiden toisteluun. Kyse on kuitenkin jostakin paljon suuremmasta: seksuaalioikeudet ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, joista koko maailman tulevaisuus on riippuvainen.

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilöiden oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteensa, terveyteensä, kehoonsa ja lisääntymiseensä liittyvistä asioista ilman pelkoa syrjinnästä ja väkivallasta. Lisäksi seksuaalioikeudet takaavat oikeuden ilmaista ja toteuttaa oman seksuaalisen suuntautumisensa mukaista seksuaalisuutta samalla kunnioittaen muiden oikeuksia.

Kampanjan keskeiset päivämäärät 5.6. ja 3.7. on valittu YK:n kestävän kehityksen alatavoitteiden mukaan, jotka liittyvät seksuaalioikeuksiin. Tavoitteita on yhteensä 17: Seksuaalioikeuksien kannalta merkittävät tavoitteet ovat tavoite 3. Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille sekä tavoite 5. Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia. Kampanjan ensimmäinen osa keskittyy kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen ja toinen osa ehkäisyn merkitykseen.

#paljonenemmänkuinseksi 5. kesäkuuta: Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus

Vapaus tehdä itsenäisiä ja vastuullisia valintoja ei voi toteutua ilman tietoa seksuaalisuudesta. Kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen tavoitteena on seksuaalisuuteen liittyvien myönteisten arvojen ja asenteiden sekä tietojen ja taitojen välittäminen kaiken ikäisille ihmisille läpi elämänkaaren. Tästä huolimatta monissa maissa seksuaalikasvatusta ei ole tarjolla. Niissäkin maissa, joissa seksuaalikasvatusta on, saattaa se olla normittavaa ja jättää eri vähemmistöryhmät ulkopuolelle. Tieto seksuaalisuudesta kuuluu kuitenkin kaikille, ja se on #paljonenemmänkuinseksi.

 #paljonenemmänkuinseksi 3. heinäkuuta: Ehkäisy

Ehkäisyn avulla yksilöllä on mahdollisuus päättää omasta elämästään. Ehkäisyn ollessa kunnossa seksuaalielämä on nautinnollisempaa ja turvallisempaa, koska ei tarvitse huolehtia seksitaudeista ja suunnittelemattomista raskauksista. Ehkäisy on yksi osa turvallista ja nautinnollista seksuaalielämää, johon kuuluvat merkittävinä tekijöinä myös muun muassa toisen ihmisen kunnioittaminen, kommunikaatio sekä suostumus.

Tästä huolimatta ehkäisyn saatavuus on toteutunut huonosti, mikä koskettaa maailmanlaajuisesti etenkin nuoria. Ehkäisyllä on suuri merkitys siinä, että nuoret voivat itse päättää tulevaisuudestaan. Esimerkiksi lapsiavioliitot ja teiniraskaudet johtavat usein koulunkäynnin keskeyttämiseen, mikä vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen ja oikeuteen tehdä itsenäisiä päätöksiä omasta elämästään. Ehkäisyn saatavuus on #paljonenemmänkuinseksi.

Väestöliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.