Tiedotteet

Uskonnolliset yhteisöt tekevät ehdotuksia väkivaltaisen radikalisaation ennaltaehkäisemiseksi Suomessa

"Väkivaltaisen ekstrimismin ennaltaehkäisyssä muslimit tarvitsevat tukea juutalaisilta ja kristityiltä."
Kirkon Ulkomaanapu, Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkosto sekä sisäministeriö kutsuvat uskonnolliset yhteisöt ja kansalaisyhteiskunnan edustajat suunnittelemaan konkreettisista keinoja väkivaltaisen radikalisaation ennaltaehkäisemiseksi. Seminaari järjestetään 17.6.2015.

Tilaisuudessa käydään läpi rauhanvälitysverkoston ja sisäministeriön viime huhtikuussa järjestämän Yhdysvaltain-opintomatkan tulokset.

Opintomatkalla mukana olleet esittelevät matkan pohjalta syntyneet suosituksensa viranomaisten, uskonnollisten yhteisöjen ja nuorisotyön yhteistyön edistämiseksi Suomessa. Tämän jälkeen seminaarin osallistujat kommentoivat ja kehittävät ideoita edelleen pienryhmissä.

Yhdessä hyväksytyt suositukset tukevat Suomen kansallista väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn toimintasuunnitelmaa.

"Uskonnot ovat väkivaltaisen ekstrimismin vastaisessa työssä yhtä. Ensimmäistä kertaa uskonnolliset johtajat vetäytyivät viikoksi suunnittelemaan yhdessä. Väkivaltaisen ekstrimismin ennaltaehkäisyssä muslimit tarvitsevat tukea juutalaisilta ja kristityiltä. Tästä näimme hyviä esimerkkejä matkan aikana. Sen varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta täällä Suomessa", toteaa rauhanvälitysverkoston päällikkö Aaro Rytkönen Kirkon Ulkomaanavusta.

Uskonnolliset yhteisöt ja järjestöt "ongelman iholla"

Opintomatka ja sen jatkokeskustelut ovat ainutlaatuinen viranomaisten ja yhteisöjen välinen yhteistyömuoto Suomessa.

"Viranomaisten kannalta tärkein matkalla opittu asia oli se, että radikalisoitumista ja väkivaltaista ekstremismiä voidaan ehkäistä tehokkaasti vain yhteistyön avulla. Uskonnolliset yhteisöt ja järjestöt ovat aivan eri tavalla ongelman "iholla" verrattuna viranomaisiin. Kun yhdistetään tämä tietotaito ja viranomaisten toiminta, saadaan aikaan paras lopputulos sekä yhteiskunnan että niiden ihmisten kannalta, joita radikalisoituminen ja väkivaltainen ekstremismi koskettaa henkilökohtaisesti", sanoo kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta.

Huhtikuussa järjestetyllä opintomatkalla oli mukana uskonnollisia johtajia useista uskon traditioista, viranomaisia sekä nuorisotyötä tekevien järjestöjen edustajia. Yhdysvalloissa delegaatio tapasi väkivaltaista ekstremismiä ennaltaehkäisevää työtä tekeviä viranomaisia ja yhteisöjen edustajia sekä tutustui näiden viranomaisten ja yhteisöjen välisiin yhteistyömalleihin.

Matkalla tutustuttiin myös useisiin uskontojen välisestä yhteistyötä tekeviin järjestöihin, joilla on ollut merkittävä rooli vähemmistöjen oikeuksien puolustajina erityisesti 9/11 terrori-iskujen jälkeen.

Kampanjat Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.