Tiedotteet

UNICEF järjesti rokotuskampanjan yhdessä yössä

UNICEF suitsi pakolaisleirillä puhjenneen tuhkarokkoepidemian valmistelemalla laajan rokotuskampanjan yhdessä yössä. 4 000 lasta sai rokotukset.

Etelä-Sudanin humanitaarinen kriisi syvenee viime viikolla solmitusta tulitauosta huolimatta, UNICEF varoittaa. Pakolaisia on noin puoli miljoonaa, ja apua on äärimmäisen vaikea saada perille heikon turvallisuustilanteen vuoksi.

Kriisi on lamauttanut maan terveysjärjestelmän. Sairaaloita, klinikoita ja lääkevarastoja on ryöstetty.

Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia. Noin 70 000 on paennut eri puolilla Etelä-Sudania sijaitseviin YK-rauhanturvaajien tukikohtiin. Niihin syntyneet leirit ovat ylikansoitettuja, ja pakolaisten mahdollisuudet pitää huolta hygieniasta ovat hyvin pienet.

Esimerkiksi Borin kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla leirillä puhkesi tuhkarokkoepidemia, joka ehti tappaa noin kolmekymmentä lasta. UNICEF käynnisti välittömästi laajan rokotuskampanjan leirillä. Viisi järjestön terveysasiantuntijaa järjesti rokotteiden jakelun ja koulutti kymmenen eteläsudanilaista tiimiä rokottajiksi yhden yön aikana. Näin 4 000 lasta saatiin rokotettua tuhkarokkoa ja poliota vastaan.

Rokotuskampanjoita järjestetään myös muilla leireillä. Tavoitteena on rokottaa 180 000 alle 15-vuotiasta lasta poliota ja tuhkarokkoa vastaan.

— Lapset ovat selvinneet väkivaltaisesta konfliktista vain joutuakseen vaaraan kuolla hirveissä olosuhteissa — jos me emme saa humanitaarista apua perille, riski siihen, että juuri näin käy, kasvaa dramaattisesti,UNICEFin hätäaputyön johtaja Dermot Carty toteaa.

UNICEF lennätti viime viikolla Etelä-Sudanin pääkaupunkiin Jubaan 70 tonnia avustustarvikkeita. Rokotteiden lisäksi kuljetus sisälsi muun muassa antibiootteja ja kipulääkkeitä lapsille, lääkkeitä malarian, keuhkokuumeen ja ripulin hoitoon, ravintolisää aliravitsemuksesta kärsiville lapsille ja kylmäketjun turvaamisessa tarvittavia jääkaappeja ja kylmälaukkuja.

Avun saaminen perille Boriin on ollut vaikeaa, sillä vaikka Bor sijaitsee vain 140 kilometrin päässä Jubasta, sinne vievä tie on ollut taistelujen etulinjassa.

UNICEF tarvitsee noin 32 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (noin 23 miljoonaa euroa) lasten auttamiseksi Etelä-Sudanin kriisissä.

Auta katastrofien keskellä eläviä lapsia eri puolilla maailmaa. Tee lahjoitus hätäapurahastoomme: https://www.unicef.fi/lahjoita-hataapuu

Kampanjat Suomen UNICEF

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.