Tiedotteet

Tyttöjen ympärileikkausten vastainen työ muuttanut asenteita Suomessa

Ruohonjuuritason työn seurauksena asenteet Suomen maahanmuuttajayhteisöissä ovatkin muuttuneet. 
Tyttöjen ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen on vanha perinne, jota esiintyy tietyissä yhteisöissä erityisesti Afrikassa ja Lähi-idässä. Ennaltaehkäiseviä toimia tarvitaan myös Suomessa. Ihmisoikeusliitto on tehnyt jo 14 vuotta työtä sen eteen, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Ihmisoikeusliiton ruohonjuuritason työn seurauksena asenteet Suomen maahanmuuttajayhteisöissä ovatkin muuttuneet. Suurin osa niistä maahanmuuttajista, joiden lähtömaissa perinne elää, vastustaa nyt silpomista – niin naiset kuin miehetkin.

"On ilo nähdä asenteiden muuttuvan yhteisöjen sisältä käsin. Uusien maahanmuuttajien saapuminen ja ilmiön ylirajainen luonne jatkavat kuitenkin työn tarvetta", sanoo Ihmisoikeusliiton projektipäällikkö Johanna Latvala.

Tyttöjen sukuelinten silpomista ei ole Suomessa erikseen kriminalisoitu. Oikeustapauksia Suomessa ei ole ollut, mutta teko täyttäisi todennäköisesti törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön, myös siinä tapauksessa, että tyttö vietäisiin silvottavaksi ulkomaille.

"Suomessa tekemämme työ vaikuttaa maamme ulkopuolellakin. Olemme nähneet, että täällä asuvat maahanmuuttajataustaiset ihmiset ovat onnistuneet ehkäisemään silpomista myös lähtömaissaan jakamalla tietoa perinteen haitallisuudesta", sanoo Johanna Latvala.

Ihmisoikeusliitto on kouluttanut myös monia ammattiryhmiä, kuten kätilöitä ja päiväkodin henkilöstöä, silpomisesta, sen seurauksista ja siitä, kuinka ottaa asia puheeksi.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Ihmisoikeusliiton silpomisen vastaisesta työstä voit lukea lisää: http://ihmisoikeusliitto.fi/kokonainen/

Kampanjat Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.