Tiedotteet

Tytöt turvaan -keräyksen potti kasvoi yli 83 tuhanteen euroon

Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on julmaa väkivaltaa ja se vaikuttaa pysyvästi tytön elämään. Silpomisia tehdään eniten koululaisten loma-aikoina, jolloin tytöillä on aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista. 

Solidaarisuus järjesti joulun alla Tytöt turvaan -keräyksen silpomisvaarassa olevien kenialaistyttöjen auttamiseksi. Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa silpomisen vastaiseen työhön muutaman viikon mittaisen keräyksen aikana.  

Kerätyillä varoilla järjestetään Kenian Kisiissä turvaleirejä silpomisvaarassa oleville tytöille koulujen loma-aikoina, draamatyöpajoja koululaisille pitkin vuotta sekä koulutuksia niin vanhemmille, isovanhemmille, opettajille, päättäjille kuin terveydenhoitoalalla työskenteleville. 

Kenian Kisiissä työskentelevät hanketyöntekijät lähettävät lämpimät kiitoksensa keräykseen lahjoittaneille suomalaisille: ”Olemme erittäin kiitollisia antamastanne tuesta tälle hankkeelle”, sanoo Grace Kerubo.

Silpomisperinne ja lapsiavioliitot 

Silpomisperinne vaikuttaa terveysongelmien lisäksi tyttöjen mahdollisuuksiin kouluttautua. Silpomisen läpikäynyt tyttö mielletään valmiiksi avioliittoon, jolloin myös koulutie voi päättyä lyhyeen. 

”Avioliittoja solmitaan nuorena”, vahvistaa turvaleireillä työskentelevä Jacob Magero. 

Leireillä tytöt oppivat omista oikeuksistaan ja ennen kaikkea puolustamaan niitä.  

”Turvaleirille osallistuneet lähtevät koulutuksesta mukanaan tietoa, jota he jakavat eteenpäin omissa yhteisöissään. Eikä kyse ole pelkästään sukuelinten silpomisen haittavaikutuksista, vaan myös muista naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvistä asioista”, Magero kertoo. 

Viimeisenä leiripäivänä paikalle kutsutaan lasten vanhemmat. On tärkeää saada vanhemmat sitoutumaan siihen, ettei heidän tyttäriään tarvitse silpoa. Parhaimmillaan leiri toimii korvaavana siirtymäriittinä tytöstä naiseksi.  

Vanhemmat osallistuvat leirin loppujuhlaan, jossa lapset esiintyvät ja näyttävät, mitä he ovat leirin aikana oppineet. Lapset ovat leirin jälkeen ainakin tietoisia siitä, että tyttö voi varttua terveeksi ja kunnialliseksi naiseksi omaan tahtiinsa ilman, että hänen sukuelimiään tarvitsisi silpoa. 

Solidaarisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.