Tiedotteet

Turvapaikanhakijoiden määrä ei määrittele heidän oikeuksiaan

Perheenyhdistämisen kiristykset ovat ristiriidassa hallituksen kaavailemien laillisten ja turvallisten reittien mahdollistamisen kanssa, sanoo Pakolaisapu.
Hallitus julkisti perjantaina maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet. Kokonaisvaltaisen maahanmuuttopolitiikan sijaan kyse on pitkälti turvapaikanhakijoihin liittyvistä toimista ja linjauksista.

"Hallitus kertoo lähtökohdakseen perus- ja ihmisoikeuksien täysimääräisen turvaamisen ja kunnioittamisen, mutta suunnittelee merkittäviä kiristyksiä esimerkiksi perheenyhdistämispolitiikkaan", sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Pakolaisten perheenyhdistäminen on jo nyt tehty erittäin vaikeaksi. Esimerkiksi vuonna 2013 vain yksi yksin tullut lapsi 157 hakijasta sai vanhempansa Suomeen. Myös perheenyhdistämishakemusten jättämistä on hankaloitettu merkittävästi, ja vuosittain saadaan vireille vain noin 600 perheenyhdistämishakemusta. Viime vuonna Suomesta sai kansainvälistä suojelua 1 346 henkilöä. Tilastojen valossa vain joka kolmas heistä pääsee edes yrittämään perheenyhdistämistä.

"Jokaisella on ihmisoikeuksien takaama oikeus viettää perhe-elämää. Jos se ei kotimaassa onnistu, tulee meidän taata se täällä. Kiristysten tai toimeentulovaatimusten asettamisen sijaan nykytilannetta tulisi tarkastella kriittisesti ja jo tehtyjä tiukennuksia purkaa, jotta perheenyhdistäminen olisi edelleen tosiasiallinen oikeus. Perheen Suomeen saaminen edistää merkittävästi myös kotoutumista", Lehtinen sanoo.

Perheenyhdistämisen kiristykset ovat ristiriidassa hallituksen kaavailemien laillisten ja turvallisten reittien mahdollistamisen kanssa. Perheenyhdistäminen on yksi keino turvalliseen saapumiseen, samoin kuin esimerkiksi pakolaiskiintiön merkittävä korottaminen ja humanitaaristen viisumien myöntäminen.

Hallitus suunnittelee lisäksi muun muassa vastaanottorahan laskemisesta entisestään ja sosiaaliturvajärjestelmän muuttamista niin, että turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet henkilöt saisivat muita pienempiä tukia. Muutokset ovat jo herättäneet kritiikkiä perustuslain vastaisina.

"Ihmisiä ollaan nyt asettamassa eriarvoiseen asemaan heidän syntyperänsä mukaan. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ei voi johtaa heidän oikeuksiensa vähenemiseen", Lehtinen sanoo.

Maailmassa on nyt enemmän pakolaisia kuin koskaan, noin 60 miljoonaa. Suomesta turvapaikkaa on hakenut syyskuun puoliväliin mennessä 9 657 ihmistä.

Hallituksen 11.9. hyväksymät maahanmuuttopoliittiset linjaukset löytyvät täältä.

Kampanjat Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.