Taliban teloitti antautuneita sotilaita – iskun siviiliuhrien joukossa myös 17-vuotias tyttö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taliban teloitti antautuneita sotilaita – iskun siviiliuhrien joukossa myös 17-vuotias tyttö

Talibanin joukot tappoivat 13 hazara-vähemmistön jäsentä Daykundin maakunnassa, kertoo Amnesty Internationalin tuore tutkimus. Taliban tappoi jo antautuneita entisen hallinnon sotilaita sekä 17-vuotiaan tytön. Amnesty toteutti tutkimuksen analysoimalla valokuvia ja videoita sekä kuulemalla silminnäkijöitä.

Amnesty Internationalin tutkimus osoittaa, että Taliban tappoi 30. elokuuta 13 hazara-vähemmistön jäsentä Daykundin maakunnassa. Tapetuissa oli yksitoista Afganistanin luhistuneen hallituksen sotilasta sekä kaksi siviiliä, joista toinen oli 17-vuotias tyttö.

Amnesty on kuullut silminnäkijöitä, jotka kertovat Talibanin teloittaneen laittomasti yhdeksän entistä sotilasta sen jälkeen, kun he olivat jo antautuneet. Antautuneiden joukkojen teloittaminen voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkistön.

Väkivaltaisuudet saivat alkunsa, kun entisen hallinnon sotilaat lähtivät Talibania pakoon. Osalla sotilaista oli perheenjäseniä mukanaan. Yksi pakoon pyrkineistä autoista jäi jumiin. Taliban avasi tulen saavuttaessaan auton. Tällöin menehtyivät siviilit sekä kaksi sotilasta, jotka yrittivät paeta. Yhdeksän sotilasta antautui, minkä jälkeen Taliban vei heidät teloitettavaksi läheiselle joelle.

Taliban kiistää teloitukset

Amnestyn tutkijoiden aidoiksi vahvistamissa videoissa ja valokuvissa näkyy 11 ruumista rivissä. Monissa niistä näkyi ampumahaavoja päässä. Amnestyn tutkijat vahvistivat teloitettujen ihmisten henkilöllisyyden ja heidän hautojensa sijainnin.

Kun teloitettujen omaiset hakivat läheistensä ruumiit hautapaikalle, Talibanin edustajat sanoivat heille, että kaikkien paenneiden pitäisi palata ja antautua kolmen päivän kuluessa.

“Olen tappanut ihmisiä viimeiset 20 vuotta. Tappaminen on minulle helppoa”, Talibanin edustaja sanoi omaisille.

Myöhemmin Talibanin nimittämä poliisipäällikkö Sadiqullah Abed kiisti kaikki teloitukset.

Amnesty vaatii Talibania varmistamaan, että entisen hallinnon työntekijät ja heidän perheensä saavat elää turvassa Afganistanissa. Uuden hallinnon täytyy tehdä selväksi, että ihmisoikeusloukkauksia ei sallita ja niihin syyllistyneiden on jouduttava vastuuseen teoistaan.

Lisää uusi kommentti