Tiedotteet

Syyrian tilanne haastaa koko kansainvälisen yhteisön

Mitä heikommaksi tilanne Syyriassa ja sen naapurimaissa muuttuu, sitä varmemmin ihmiset joutuvat jatkossakin lähtemään kodeistaan, Suomen YK-liitto muistuttaa.
Syyrian sisällisota on yksi aikamme syvimmistä inhimillisistä kriiseistä, jonka aikana arviolta yli 250 000 ihmistä on saanut surmansa ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa. Yli neljä miljoonaa on paennut sotaa ja terroristijärjestö Isisin etenemistä Syyrian naapurimaihin.

Euroopan reunalla jatkuvan inhimillisen hädän vaikutukset näkyvät meilläkin kasvaneina turvapaikanhakijamäärinä. Myös järkyttävät iskut Pariisiin toivat kriisialueilta pakenevien kokemukset lähelle omaa kokemuspiiriämme. Eurooppaan hakeutuvat turvapaikanhakijat pakenevat paitsi Isisin raakuuksia, myös syvenevää köyhyyttä ja näköalattomuutta. Kaikilla on oikeus turvalliseen ja ihmisarvoiseen elämään, asuinpaikasta riippumatta. Vapaus pelosta ja puutteesta on perustavanlaatuinen ihmisoikeus, joka tunnustettiin jo vuonna 1948 YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa. 

Alueella läsnä olevat YK-järjestöt pyrkivät työllään lievittämään siviilien ahdinkoa jakamalla mm. ruoka-apua ja ylläpitämällä pakolaisleirejä ja tarjoavat myös työ- ja kouluttautumismahdollisuuksia Syyriaan jääville tai palaaville, jotta he voisivat rakentaa elämänsä uudelleen. YK:n työn tukeminen on ihmisten tukemista omassa lähtömaassaan; jotta kotoa ei tarvitsisi lähteä, tai sinne voisi ennen pitkää palata. Äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa pitkään toimineet YK-järjestöt pystyvät auttamaan siviilejä tehokkaasti yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa. Hyvin koordinoitujen toimien avulla apu menee sinne, missä sitä eniten tarvitaan. 

Kansainvälinen humanitaarinen järjestelmä kuitenkin on joutunut viime vuosina valtavan paineen alle.  Syyrian avustusohjelmassa mukana olevien tahojen (YK-järjestöjen sekä muiden kansainvälisten ja paikallisten toimijoiden) rahoitustarpeesta on saatu kokoon vain murto-osa. Rahapulassa esimerkiksi maailman ruokaohjelma WFP on joutunut leikkaamaan ruoka-apuaan Syyriassa. Tilannetta eivät helpota talouskurimuksessa painivien avunantajamaiden leikkaukset YK-järjestöjen tukeen. 

YK-järjestöt eivät tee Syyriassa ainoastaan humanitaarista työtä vaan pyrkivät myös parantamaan paikallisia elinoloja pitkäjänteisesti. YK:n kehitysohjelma esimerkiksi tarjoaa Syyriassa yksinhuoltajiksi jääneille naisille ammatillista koulutusta, jonka avulla he voivat elättää itsensä ja perheensä. Mitä heikommaksi tilanne Syyriassa ja sen naapurimaissa muuttuu, sitä varmemmin ihmiset joutuvat jatkossakin lähtemään kodeistaan. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa ihmisten hätä yhtäällä vaikuttaa ennen pitkää myös muualla - muodossa tai toisessa.  

Suomen YK-liitto

*** 

Lisätietoa

Syyrian konfliktista ja maailman tilasta: globalis.fi
YK-järjestelmästä ja humanitaarisesta työstä: yk.fi 

YK:n työhön Syyriassa voi antaa lahjoituksen YK-liiton kautta: ykliitto.fi/lahjoita tai lähettämällä tekstiviestin YK numeroon 16499. Tekstiviestin hinta on 10 euroa. Kaikki keräyksen tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Syyrian avustusohjelmalle.

Kampanjat Suomen YK-liitto

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.