Tiedotteet

Suomen vanhin rauhanjärjestö 100 vuotta

Rauhanliitto juhlistaa 100-vuotista taivaltaan 2.–8.11. juhlaviikolla, jonka ohjelmasta löytyy niin asiaa rauhantutkimuksesta, rauhan ja maailman megahaasteiden linkittymisestä ja tietenkin juhlapuheita.

Suomen Rauhanliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Järjestö on vanhin Suomessa edelleen toimiva rauhanjärjestö ja keskeinen osa suomalaisen rauhanliikkeen historiaa. Rauhanliitto viettää juhlaviikkoaan 2.-8.11.2020

Rauhanliitto perustettiin vuonna 1920. Samanniminen yhdistys oli perustettu jo 1907 ja lakkautettu toisen sortokauden aikana vuonna 1913. Itsenäistymisen jälkeen kansalaistoiminta sai jälleen jalansijaa.

Jo ensimmäisissä toimintaohjelmissa Rauhanliitto puolusti kansainvälistä oikeutta, ristiriitojen väkivallatonta sovittelua, viholliskuvista luopumista, aseistariisuntaa ja rauhankasvatusta. Nämä ovat tärkeä osa liiton arvoja ja toimintaa nykyisinkin.

Nykyisin Rauhanliitto on 16 rauhanjärjestön kattojärjestö ja rauhankysymysten asiantuntija. Se puhuu aktiivisesti muun muassa ydinaseriisunnan ja robottiaseiden kieltämisen puolesta, ja toteuttaa lisäksi kiitettyä rauhankasvatustyötä Rauhankoulussa.

Rauhanliitto juhlistaa 100-vuotista taivaltaan 2.–8.11. juhlaviikolla, jonka ohjelmasta löytyy niin asiaa rauhantutkimuksesta, rauhan ja maailman megahaasteiden linkittymisestä ja tietenkin juhlapuheita. Kaikkiin tapahtumiin voi osallistua myös etänä. Ohjelman puhujista löytyy mm. presidentti Tarja Halonen, Tarja Cronberg, Ilkka Taipale ja Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRI:n johtaja Dan Smith.

Lisäksi rauhankirjallisuuden näyttelyitä on esillä ainakin Vaasan pääkirjastossa sekä Pasilan pääkirjastossa ja Työväenliikkeen kirjastossa Helsingissä.

Juhlaviikon ohjelma

Ti 3.11. klo 17–19: Rauhantutkimus on tärkeää rauhantyölle
Työväenliikkeen kirjastossa rauhantutkimuksen vaiheista ja aiheista Suomessa alustaa professori Raimo Väyrynen.

Ke 4.11. klo 16–18: Maailmanrauha vaarassa
Ammatillisten rauhanjärjestöjen seminaari Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä tarjoaa kattavan kuvan rauhantyöstä tänään. Aiheina ovat mm. ajankohtaiset aseidenriisuntakysymykset, kansainvälinen sopimusjärjestelmä, rauhankasvatus ja länsimaalaisuuden käsite.

La 7.11.klo 10–12.30: Webinar: A Climate of Peace
Rauhanliiton ja International Peace Bureaun webinaarissa pureudutaan kansainvälisten asiantuntijoiden voimin aikamme megahaasteisiin: ydinaseriisuntaan, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja pandemiaan. Avauspuheen pitää Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRI:n johtaja Dan Smith.

La 7.11. klo 15–17: Rauhanliitto 100 – juhlat verkossa
Rauhanasemalta striimatussa juhlalähetyksessä juhlapuheen pitää presidentti Tarja Halonen. Rauhanliiton historian parhaita paloja kertoilee Ilkka Taipale. Ohjelmassa on myös musiikkia ja keskustelua nuorten kanssa tehtävästä rauhantyöstä

Suomen Rauhanliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.