Suomen Punainen Risti käynnistää Gaza-keräyksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen Punainen Risti käynnistää Gaza-keräyksen

Yli kolme viikkoa jatkuneiden taistelujen jäljiltä sadattuhannet siviilit ovat välittömän avun tarpeessa ja moni tarvitsee yhä leikkaushoitoa.

Suomen Punainen Risti käynnistää keräyksen Gazan taistelujen uhrien auttamiseksi. Yli kolme viikkoa jatkuneiden taistelujen jäljiltä sadattuhannet siviilit ovat välittömän avun tarpeessa ja moni tarvitsee yhä leikkaushoitoa.

Katastrofirahastoon voi lahjoittaa:

  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)
  • Tekemällä lahjoituksen verkossa
  • Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00, kirjoita viestikenttään Gaza-keräys
  • Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

Taistelut ovat vaurioittaneet pahoin sairaaloita ja koko terveydenhuoltoa. Lisäksi iso osa Gazan alueen vesijohdoista ja sähköntuotanto- sekä sähkönsiirtokapasiteetista on tuhoutunut.

Sairaaloiden, sähkö- ja vesiverkoston mittavien korjausten aloittaminen edellyttää sitä, että taistelujen osapuolten sopimat tulitauot pitävät, koska välttämättömien tarvikkeiden kuljettaminen Gazaan on taistelujen aikana ollut erittäin vaikeaa ja vaarallista.

Ihmiset kaipaavat eniten turvallisuutta. YK:n arvion mukaan palestiinalaisia on kuollut yli 1 800, joista 80 prosenttia olisi siviilejä. Israelin sotilaita on kuollut 64 ja siviilejä kolme. Turvallisuuden lisäksi ihmiset tarvitsevat juomavettä, terveydenhuoltoa ja asuinpaikan. Vaikka sotilasoperaatiot lopetettaisiin Gazan alueella, ihmisten humanitaariset tarpeet jatkuvat vielä pitkään.

Gazan väestöstä kolmasosa jättänyt kotinsa

Gazan pommituksissa on tuhoutunut tuhansia koteja ja noin puoli miljoonaa palestiinalaista eli lähes kolmasosa Gazan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa. Myös Israelin puolella on vaurioitunut rakennuksia.

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu ovat jakaneet tuhansille kotitalouksille muun muassa patjoja, pressuja ja keittiövälineitä. Kansainvälinen Punainen Risti on tuominnut molempien osapuolten tekemät kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomukset ja vaatinut taisteluiden osapuolia turvaamaan siviiliväestöä sekä tekemään selkeästi eron siviilien ja sotilaiden välillä.

Juomavettä tarvitaan kipeästi Gazassa

Suomen Punainen Risti on tukenut katastrofirahastostaan Gazan taistelujen uhreja 100 000 eurolla. Myös tänään käynnistyneen keräyksen tuotto kanavoidaan perille Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) kautta. Järjestö on toiminut Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla vuodesta 1967 lähtien ja antanut puolueetonta humanitaarista apua.

ICRC on yksi harvoista avustusjärjestöistä, joka on pystynyt kuluneiden viikkojen aikana auttamaan taistelujen uhreja. ICRC työskentelee miehitetyillä palestiinalaisalueilla yhdessä Palestiinan Punaisen Puolikuun kanssa ja Israelissa Punaisen Ristin kansainväliseen liikkeeseen kuuluvan Magen David Adom -järjestön kanssa.

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu ovat toimittaneet sairaaloihin lääketarvikkeita, neuvotelleet konfliktin eri osapuolten kanssa haavoittuneiden kuljetuksista, ja antaneet polttoainetta ambulanssien ja sairaaloiden generaattoreiden käyttöön.

Juomaveden saatavuus on ollut yksi suurimmista tarpeista tiheästi asutetussa Gazassa. Taistelujen takia vaarallisissa oloissa tapahtuneiden korjaustöiden ansiosta yli 370 000 ihmistä saa taas juoksevaa vettä. Vaikka konfliktin uhreina on sekä israelilaisia että palestiinalaisia, selkeästi suurimmat tarpeet ovat palestiinalaisväestöllä Gazassa.

Lisää uusi kommentti