Tiedotteet

Säilöönotettujen lasten olot heikkenevät nopeasti Morian leirillä Lesboksella

Pelastakaa Lapset vaatii EU:ta keskeyttämään tänään aloitetut siirtolaisten palautukset Turkkiin. Ihmiset ovat epätoivoisia, ja etenkin lasten tilanne on vaikea.
Pelastakaa Lapset on huolissaan Kreikan Lesboksen saarella sijaitsevan Morian säilöönottokeskuksen kurjista oloista. Yli tuhat lasta, joista monet yksin maahan tulleita, on otettu keskukseen säilöön osana EU:n ja Turkin sopimusta.

Säilöönoton lisäksi järjestö on huolissaan Turkkiin palautettavien ihmisten suojamekanismien puutteesta. Pelastakaa Lapset vaatii välittömästi Euroopan johtajia harkitsemaan sopimusta uudelleen ja jäädyttämään kaikki palautukset, kunnes on olemassa takeet siitä, että kansainvälistä suojelua tarvitsevat myös saavat sitä.

Kreikkaan saapuneet lapset ja näiden perheet on otettu säilöön osana maaliskuun 20. päivänä voimaan tullutta uutta EU–Turkki-sopimusta. Heidät on määrä pitää suljetuissa keskuksissa turvapaikkahaastatteluihin asti, mikä voi kestää viikkoja tai kuukausia.

Pelastakaa Lasten Kreikan tiimijohtajan Simona Mortolinin mukaan Morian säilöönottokeskuksen tilanne heikkenee nopeasti. Keskuksessa on liikaa ihmisiä, ja sen vuoksi monet lapset ja perheet joutuvat nukkumaan vain ohuiden huopien päällä ulkona.

"Leiriin oli alun perin tarkoitus mahtua muutama sata ihmistä, jotka siirtyisivät muualle päivässä. Nyt siellä on 3 300 ihmistä, joista monet ovat olleet jumissa yli viikon. Ihmisiä tulee yhä saarelle, ja säilöönotettujen perheiden määrä kasvaa päivittäin", hän kertoo.

Tilanne on äärimmäisen vaarallinen etenkin yksin tulleille lapsille, ja Pelastakaa Lapset on huolissaan heidän fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Mortolinin mukaan osa ihmisistä myös protestoi tilannetta ja on uhannut itsemurhalla, mikäli heidät lähetetään takaisin Turkkiin.

"Jotkut sanovat, että he hyppäävät veneistä. Ihmiset ovat täysin epätoivoisia. He ovat myyneet kaiken omaisuutensa maksaakseen matkan Turkista Kreikkaan ja riskeeranneet jo henkensä ylittääkseen meren. Heillä ei ole mitään, minne palata, ei Turkissa eikä lähtömaissa, joita vaivaavat sodat, väkivalta ja turvattomuus."

Viranomaiset alkoivat palauttaa ihmisiä Turkkiin tänä aamuna. On epäselvää, keitä veneissä on, onko heidän turvapaikkahakemuksensa arvioitu asianmukaisesti ja ovatko he saaneet mahdollisuuden valittaa käännytyspäätöksestä.

"Pelastakaa Lapset uskoo, että tapa, jolla EU–Turkki-sopimusta toteutetaan, on laiton ja epäinhimillinen. Sopimus voi heikentää haavoittuville, sotaa ja vainoa pakeneville ihmisille tarkoitettua kansainvälisen suojelun perusperiaatetta. EU:n johtajien on jäädytettävä palautukset Turkkiin, kunnes voimassa on tarvittavat suojamekanismit, jotka varmistavat, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan", Mortolini sanoo.

Pelastakaa Lapset on auttanut Kreikassa yli 340 000:ta lasta ja aikuista. Heille on jaettu muun muassa ruokaa, hygieniapakkauksia, suojamateriaaleja ja vaatteita. Rakennamme lapsille myös turvallisia lapsiystävällisiä tiloja, joissa he voivat leikkiä ja oppia, sekä rintaruokintaan tarkoitettuja paikkoja äideille ja lapsille. Pelastakaa Lapset lisää ohjelmiaan Ateenassa ja pohjoisen raja-alueilla tuhansien siellä harhailevien auttamiseksi.

YK on arvioinut, että Kreikan kautta Eurooppaan saapuvista pakolaisista ja siirtolaisista 35 prosenttia on lapsia.

Kampanjat Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.