Rypälekampanja kiinnittää huomiota maatyöläisten työoloihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rypälekampanja kiinnittää huomiota maatyöläisten työoloihin

Kampanjaverkosto haluaa kannustaa Alkoa panostamaan enemmän viinintuotannon ihmisoikeusrikkomusten kitkemiseen kehittyvissä maissa.

Jopa puolet Suomessa nautituista viineistä tuodaan Chilestä, Etelä-Afrikasta ja Argentiinasta. Silti harva suomalainen tietää näiden maiden viinitilojen työoloista.

Kansainvälisenä naistenpäivänä käynnistyneellä Reilut rypäleet -kampanjalla halutaan herättää keskustelua viinintuotantoon liittyvistä ihmisoikeusrikkomuksista kehittyvissä maissa ja kannustaa Alkoa panostamaan enemmän näiden ongelmien kitkemiseen.

Vuonna 2012 Alko myi yli 20 miljoonaa litraa viiniä, joka oli tuotettu Etelä-Afrikassa, Chilessä tai Argentiinassa.

Nälkäpalkat, epävarmat työsuhteet ja naisten sekä siirtotyöläisten syrjintä ovat viinitiloilla työskentelevien maatyöläisten arkipäivää.

Alko on yhdessä muiden Pohjoismaiden alkoholimonopolien kanssa ottanut käyttöön eettiset periaatteet, joihin tavarantoimittajien on vuoden 2012 alusta sitouduttava. Ohjeisto ei kuitenkaan sisällä esimerkiksi vaatimusta elämiseen riittävästä palkasta.

"Elämiseen riittävä palkka on kestävin tapa poistaa köyhyyttä, ja paras tapa pyrkiä kohti elämiseen riittävää palkkaa ja hyviä työoloja on sallia työntekijöiden järjestäytyminen, koska heillä on paras tieto omista tarpeistaan", sanoo SASKIn tiedottaja Anna Berghäll.

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään naisten oikeuksien kunniaksi. Myös viinitiloilla suurimmat työoikeuksien loukkaukset koskevat naisia: seksuaalinen häirintä, syrjintä sukupuolen tai raskauden vuoksi sekä kodin menettäminen miehen kuollessa on yleistä.

"Alko ja Systembolaget ovat maailman suurimmat viinin sisäänostajat, joilla on mahdollisuus vaikuttaa satojentuhansien viinitilojen työntekijöiden elämään tiukentamalla kriteerejään", sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n vt. toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Kampanjaverkostossa ovat mukana Eettisen kaupan puolesta ry, Kalevi Sorsa -säätiö, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja SASK.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia