Tiedotteet

Pelastakaa Lapset: Tulevan hallituksen sitouduttava lapsiperheköyhyyden vähentämiseen

Pelastakaa Lasten liittokokous vaatii, että köyhyydessä elävien lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja toimeentulon edistämisen tulee olla seuraavan hallituskauden tärkein tehtävä.

Viime hallituskaudella tehdyt leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat horjuttaneet erityisesti pienituloisten lapsiperheiden taloutta ja heikentäneet lasten hyvinvointia entisestään. Näin ei voi jatkua. 

Vähävaraisuus aiheuttaa lapsille osattomuuden kokemuksia, altistaa kiusaamiselle, hankaloittaa oppimista, vapaa-ajan viettoa ja rajoittaa tulevaisuuden vaihtoehtoja. Köyhillä lapsiperheillä on vähemmän voimavaroja elää täysipainoisesti arjessaan. 

Suomi menestyy parhaiten silloin, kun sitoudumme huolehtimaan lapsista. Hyvinvointia syntyy, kun edistämme lapsiperheiden toimeentulomahdollisuuksia. Näin myös korjaavien palveluiden tarve vähenee. 

Köyhyydessä ja köyhyysriskissä elävät Suomessa monilapsiset, maahanmuuttajataustaiset ja monimuotoiset sekä yksinhuoltaja- ja pikkulapsiperheet. Erityisesti varhaisessa lapsuudessa koetulla köyhyydellä on kauaskantoiset vaikutukset lasten tulevaisuuteen. 

Vaadimme, että hallitus huolehtii kattavasti ja kestävästi peruspalveluista. Lapsille kuuluu myös yhdenvertainen opetus kaikilla oppiasteilla. Eriarvoistumiskehitys on saatava katkeamaan. Tulevan hallituksen on puututtava kaikin tavoin siihen, ettei köyhyys periydy.  

Suomella on myös velvollisuus kantaa oma vastuunsa maailman lapsista. Hallituksen on laadittava aikataulu ja sitouduttava lisäämään kehitysrahoitusta niin, että kansainvälinen sitoumus 0,7 %:n määrärahataso bruttokansantulosta voidaan realistisesti saavuttaa kahden vaalikauden aikana. 

Pelastakaa Lasten liittokokous vaatii järjestön hallitusohjelmatavoitteiden mukaisesti 

  • perumaan lapsiperheiden etuuksiin tehdyt indeksijäädytykset. 
  • helpottamaan yksinhuoltajien toimeentulovaikeuksia lapsilisän yksinhuoltajakorotuksella ja elatustuen nostolla.   
  • päättämään toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta 
  • palauttamaan subjektiivinen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen 
  • takaamaan, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus yhteen maksuttomaan harrastukseen paikkakunnasta riippumatta 
  • nostamaan merkittävästi kehitysrahoitusta ja sitoutumaan aikatauluun, jolla kehitysrahoitus nousee 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2030 mennessä 

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö täyttää tänään 100 vuotta. Juhlavuotena käynnistettävää Loppu sodalle lapsia vastaan kampanjaa tukien Pelastakaa Lasten liittokokous vaatii, että Suomen tulevan hallituksen tulee kantaa vastuunsa ja nostaa lasten suojelu konflikteissa vahvemmin ulkopolitiikan asialistalle. Suomella on myös tilaisuus edistää konflikteista kärsivien lasten oikeuksia kesäkuussa käynnistyvän EU:n puheenjohtajakauden myötä. 

Lisätietoja: 

Hanna Markkula-Kivisilta, pääsihteeri, Pelastakaa Lapset ry, 050 462 1148, hanna.markkula-kivisilta@pelastakaalapset.fi 

Pelastakaa Lapset ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.