Tiedotteet

Pakolaisapu aloittaa lukutaitokampanjan

Suomen Pakolaisapu aloittaa kampanjan pakolaisten lukutaidon lisäämiseksi kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8. syyskuuta.

Maailmassa on 757 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Lukutaidottomuus heikentää mahdollisuuksia toimeentuloon, terveyteen, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja tasa-arvoon. Suomen Pakolaisapu aloittaa kampanjan pakolaisten lukutaidon lisäämiseksi kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8. syyskuuta.

Miksi kansanedustaja Jaana Pelkonen, koomikko-uraäiti Lotta Backlund ja oopperalaulaja Waltteri Torikka ovat lähteneet kampanjoimaan Suomen Pakolaisavun rinnalla lukutaidon puolesta?

"Koska se on asia, johon todella uskon", sanoo Lotta Backlund. "Lukutaidon kautta avautuu kokonaan uusi maailma ja on kauhea ajatella, ettei kaikilla ole mahdollisuutta siihen."

Pakolaisapu herättelee kampanjallaan suomalaisia huomaamaan meille itsestään selväksi muuttuneen lukutaidon merkitystä yksinkertaisella kysymyksellä: Millä hinnalla olisit valmis luopumaan lukutaidostasi?

"Lukutaito on viimeinen asia, josta luopuisin. Ehkä voisin luopua, jos kyseessä olisi läheisen henki. Lukutaito on opituista taidoista tärkein. Se on niin itsestäänselvyys, ettemme edes hahmota elämää ilman sitä. Ilman lukutaitoa emme selviäisi arjessa ja nyky-yhteiskunnassa", pohtii Waltteri Torikka.

Torikka lähti mukaan Pakolaisavun kampanjaan, koska haluaa hyödyntää yhteiseksi hyväksi kevään Tähdet tähdet -laulukilpailun voittoa seuranneen valtaisan mediajulkisuuden ja kiinnostuksen itseään kohtaan.

Suomen Pakolaisapu kouluttaa aikuisia pitkittyneissä pakolaistilanteissa. Lukutaito avaa portit toimeentuloon, koulutukseen ja terveyteen. Lukutaito on kestävän rauhan ja demokratian kehittymisen perusedellytys. Silti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa puolet naisista ei osaa lukea, millä on valtavat yhteiskunnalliset seuraukset.

Kampanja alkaa kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. ja syyskuun ajan suomalaisia kannustetaan levittämään lukutaidon ilosanomaa sosiaalisessa mediassa ja tukemaan Pakolaisavun aikuiskoulutustyötä lahjoituksin.

Myös koulut eri puolilla Suomea ovat lähteneet mukaan. Lapset ja nuoret lukevat mediatalojen ja kustantamoiden lahjoittamia kirjoja ja lehtiä sekä hankkivat itselleen sponsorin, joka lahjoittaa haluamansa summan pakolaisten lukutaitokoulutukseen jokaista luettua lehteä tai kirjaa kohden.

Niin. Millä hinnalla sinä myisit lukutaitosi?

Tietoa kampanjasta:

pakolaisapu.fi/lukutaito

mesenaatti.me/lahjoitalukutaito (aukeaa 8.9.)

#lahjoitalukutaito

Lisätietoa maailman lukutaitotilanteesta täältä.

Kampanjat Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.