Tiedotteet

Opettajat ilman rajoja -verkoston uusi verkkokirja tarjoaa opettajille tietoa globaalikasvatuksesta

Kirja avaa keskustelua suomalaisen opetusosaaminen ja kehitysyhteistyön välille.
Opettajat ilman rajoja -verkosto julkistaa perjantaina 29.1. Educa-messuilla verkkokirjan Globaalikasvatuksen ilmiöitä luokkahuoneessa Suomessa ja maailmalla. Kirja avaa keskustelua suomalaisen opetusosaaminen ja kehitysyhteistyön välille. Samalla se tukee suomalaisia opettajia tänä vuonna voimaan tulleen uuden opetussuunnitelman toteuttamisessa.

Suomen peruskouluissa opetetaan yli 40 äidinkieltä. Pakolaisuus koskettaa jokaista Suomen koulua.

"Opettajat ilman rajoja -liike on syntynyt uskomattoman oikea-aikaisesti, samaa tahtia kun Suomessa on uudistettu perusopetuksen ja lukioiden opetussuunnitelman perusteet. Juuri nyt tarvitsemme entistä syvällisempää kulttuurien ymmärrystä ja vuorovaikutus- ja kielitaitoa, jotka yhdistävät meitä toinen toisiimme niin omassa koulussa ja maassa kuin maailmallakin. Tähän tarvitsemme verkostoja ja rakenteita. Opettajat ilman rajoja tarjoaa meille sellaisen kuin mittatilauksena", sanoo opetusneuvos Paula Mattila Opetushallituksesta.

Kirja tarjoaa ajankohtaisia näkökulmia globaalikasvatukseen, opettajien kansainvälisyyden lisäämiseen ja koulutukseen liittyvään kehitysyhteistyöhön. Se myös tukee suomalaisia opettajia uuden opetussuunnitelman toteuttamisessa tarjoamalla tietoa ja innoitusta globaalikasvatuksen aiheisiin.

"Toivomme, että kirja myös virittää keskustelua koulutuksen, kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun sekä suomalaisen opettajaosaamisen välillä", kertoo Opettajat ilman rajoja -verkoston yhteyspäällikkö Minna Törrönen.

Kirjassa on artikkeleita verkoston vapaaehtoisina muun muassa Ugandassa, Liberiassa ja Kambodžassa työskennelleiltä opetusalan ammattilaisilta.

"Opettajat ilman rajoja -verkostossa mukana olleet opettajat, joille on jo kertynyt kehitysmaakokemusta esimerkiksi vapaaehtoistyöjaksoilla, ovat tärkeässä asemassa myös, kun täällä kotona on kohdattava kulttuurisesti tai kielellisesti moninaisia oppilasryhmiä", sanoo Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kirja on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Opettajat ilman rajoja -verkoston ohjausryhmän kanssa. Artikkelien kirjoittajat ovat aktiivisesti mukana verkoston toiminnassa ja edistämässä globaalikasvatusta Suomessa.

Kirjaan ovat kirjoittaneet eturivin opetusalan tutkijat, asiantuntijat, opettajankouluttajat ja vapaaehtoiset Maria Ahlholm, Hannele Cantell, Matthias Eck, Veera Hatakka, Liisa Jääskeläinen, Jyri Komulainen, Markku Koski, Olli Luukkainen, Paula Mattila, Jordan Nainoo, Hanna Niittymäki, Aulis Pitkälä, Sanna Rekola, Margareth Sachs-Israel, Sari Autti, Pirkko Hatara, Lea Hopkins, Carita Lindholm, Katri Meriläinen ja Aija Saari. Julkaisun on toimittanut Henna Puustinen. Tarkemmat kirjoittajien esittelyt löytyvät kirjan loppuosasta.

Lataa ilmainen kirja Globaalikasvatuksenilmiöitä luokkahuoneessa Suomessa ja maailmalla.

Opettajat ilman rajoja on mukana Educa-messuilla 29.–30.1. osastolla 7e48 .

Lauantaina 30.1. klo 15–15.45 Visio-lavalla luennoi toimittaja-tietokirjailija Rauli Virtanen aiheesta Kuvia konflikteista ja köyhyydestä – monilukutaitoa etsimässä. Luennon päätteeksi Opettajat ilman rajoja -yhteyspäällikkö Inka Hopsu esittelee kirjan n. klo 15.45. Osa kirjoittajista on tavattavissa tässä yhteydessä.

Kampanjat Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.