Nepalin hallitus haluaa Kirkon Ulkomaanavulta lisää kouluja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalin hallitus haluaa Kirkon Ulkomaanavulta lisää kouluja

Uusien koulujen rakentamiseksi tarvittaisiin lisää varoja.

Nepalin vahinkoalueiden koulut avasivat sunnuntaina ja maanantaina ovensa ensi kertaa sitten maanjäristysten. Kirkon Ulkomaanavun nopeus ja aikaansaavuus kouluavun toimituksessa on pantu nyt laajasti merkille. Nepalin opetusministeriö haluaisi Ulkomaanavun rakentavan maassa puolet enemmän väliaikaiskouluja kuin mihin Ulkomaanapu on sitoutunut. Loppuviikosta avautuu useita uusia kouluja.

"Paineet kasvattaa 250 koulun lupaus 500 kouluun ovat kovat", kommentoi erityisopettaja, opetusalan asiantuntija Johanna Kurki Kathmandusta.

Hän kertoo, että Ulkomaanavun tehokkuuden salaisuus ovat hyvät yhteistyökumppanit ja kyky saada koko yhteisö mukaan auttamaan itse itseään.

"Yhteytemme ruohonjuuritason toimijoihin ovat erittäin hyvät. Työtapamme edellyttää autettavan yhteisön mukaan saantia avustustyöhön yhteisötyöntekijöiden avulla. Siksikään emme voi rynnätä suin päin rakentamaan enemmän kouluja kuin on luvattu, vaan haluamme ensin viedä jo suunnitellut hankkeet laadukkaasti loppuun."

Koulujen määrän lisääminen on ennen kaikkea rahakysymys.

"Ulkomaanavulla ei tällä hetkellä ole varoja rakentaa yhtään useampaa koulua kuin on luvattu. Pidämme nykyisistä sitoumuksista ja lupauksista kiinni. Jos keräysvaroja saadaan lisää, voidaan koulujen määrää kasvattaa", sanoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

Monsuunikausi uhkana rakentamiselle

Väliaikaisten koulurakennusten lisäksi Ulkomaanapu toimittaa kouluille kipeästi tarvittua psykososiaalisen tuen osaamista. Ulkomaanavun asiantuntijana toimivat psykososiaalisen tuen kysymyksissä erityisopettaja Johanna Kurki sekä opetusalan neuvonantaja Minna Peltola. Vesi- ja hygieniahuollon lisäksi kouluille on toimitettu valtava määrä opetus- ja harrastusvälineitä.

Ulkomaanavulle osoitetut koulukohteet sijaitsevat usein kaikkein vaikeapääsyisimmillä seuduilla. Esimerkiksi Thula Durlungin kylään on Katmandusta seitsemän tunnin ajomatka, minkä jälkeen on patikoitava seitsemän tunnin ajan.

"Haasteellisinta on rakennusmateriaalin toimittaminen perille", toteaa rakennusinsinööri Tuomas Väisänen.

Erityisesti Lalitpurissa kouluavun toimituksella on kiire, sillä aikaa toimia ennen monsuunien saapumista on tämä ja ensi viikko. Sen jälkeen tiet muuttuvat kulkukelvottomiksi.

Kirkon Ulkomaanavun keräys Nepalin maanjäristyksen uhreille

Keräystili: Nordea IBAN FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero 4022.
Verkkolahjoitus: www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/nepalin-maanjaristys/
Lähetä tekstiviesti APU numeroon 16499 (10e/viesti).
Lähteä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20e/viesti).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia