Tiedotteet

Naisten Pankki juurilla Liberiassa – maan aivovuoto huolestuttaa presidenttiä

Suomalaiset vaikuttajat pääsivät Liberiassa maan presidentin puheille.

Liberian presidentti tapasi suomalaisia vaikuttajia tänään maan pääkaupungissa Monroviassa. Ellen Johnson-Sirleaf on huolestunut aivovuodosta - koulutettujen muutosta ulkomaille. Hänen mukaansa ihmiset saadaan pysymään maassa parantamalla muun muassa terveydenhuoltoa, koulutusta sekä palkkatasoa.

Ellen Johnson-Sirleafin mukaan koulujen rakentaminen, opettajien osaaminen, opetuksen laatu, opetusmateriaalit ja opettajien koulutus vaativat kaikki panostusta. Mutta resursseista on pula.

"Haluamme lähteä kehittämään Liberian opettajien täydennyskoulutusta uuden Opettajat ilman rajoja -verkoston kanssa. Aiomme jatkaa keskustelua Suomen opetusviranomaisten kanssa. Tehdään Liberiasta "Afrikan Suomi", lupasi Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Kirkon Ulkomaanavun aloitteesta syntynyt verkosto aikoo hyödyntää suomalaista koulutusosaamista myös maailman hauraimmissa maissa. Ensimmäiset kuusi vapaaehtoista suomalaisopettajaa aloittaa paikallisten opettajien kouluttamisen jo tänä vuonna.

Liberian vahvaa yrittäjähenkeä tuettava

Yrittäjä Olli Muurainen nosti esiin yrittäjyyden edellytyksien parantamisen.

Presidentti vastasi, että kuka tahansa voi perustaa yrityksen Liberiassa. Hänen mukaansa hallitus tukee jo naisten bisnestaitojen kehittämistä. Pk-yritysten käynnistämiseen on olemassa rahasto. Jo nyt yrittäminen näkyy pääkaupungin katukuvassa.

"Hallituksen tehtävä on luoda edellytyksiä liberialaisten vahvan yrittäjähengen toteutumiseksi", sanoi presidentti Johnson-Sirleaf.

Ministeri Elisabeth Rehn muistutti presidenttiä suomalaisten naisvaikuttajien matkasta Liberiaan seitsemän vuotta sitten. Idea Naisten Pankista syntyi juuri tuolla matkalla.

"Olen hyvin tietoinen Naisten Pankin tuesta köyhimpien naisten hyväksi. Varapresidenttini kävi tutustumassa Ulkomaanavun kanalahankkeisiin - ja toi kananmunia tuliaisena. Niistä on hyvä aloittaa isomman yritystoiminnan kehittäminen", presidentti Johson-Sirleaf suositteli.

Entinen kehitysministeri Heidi Hautala nosti esiin maaoikeudet. Liberian kumi- ja palmuöljytuotannot vaativat paljon maapinta-alaa. Keskustelua käytiin myös Kiinan roolista bisneskumppanina.

Presidentti Ellen Johnson-Sirleaf ja Elisabeth Rehn keskustelivat myös kahden kesken. Kirkon Ulkomaanavun delegaatio tapasi matkallaan myös YK:n pääsihteerin erityisedustajan Karin Landgrenin sekä opetusministeri Etmonia Tarpen.

Ryhmämatkalla oli mukana Naisten Pankin -ryhmä (Elisabeth Rehn, Heidi Hautala, Reetta Meriläinen, Satu Mehtälä, Päivi Sihvola, Kirsi Saloranta, Leena Majander-Reenpää ja Olli Muurainen) ja Opettajat ilman rajoja –ryhmä (Ritva Semi, Jussi Karakoski, Heikki Luminen, Jyri Komulainen, Hannele Cantell sekä Päivi Lipponen).

Naisten Pankki on kerännyt jo yli kuusi miljoonaa euroa kehitysmaiden naisten voimaantumisen, toimeentulon ja yrittäjyyden edistämiseksi.

Lisätietoja:
Veera Hämäläinen, viestintäjohtaja, puh. 050 386 6634
Antti Pentikäinen, toiminnanjohtaja, puh. 040 531 3514
Ulla Tarkka, viestinnän asiantuntija, Liberia, +231 888 058 954

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Kampanjat Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.