Tiedotteet

Malala Yousafzain rauhanpalkinto muistuttaa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä

Pakistanilainen ihmisoikeusaktivisti Malala Yousafzai vastaanottaa keskiviikkona 10. joulukuuta Nobelin rauhanpalkinnon maailman nuorimpana rauhannobelistina.
Miljoonat tytöt ympäri maailmaa juhlivat Nobelin rauhanpalkintoa, joka symboloi tyttöjen oikeutta koulunkäyntiin. Plan vetoaa sen puolesta, että kaikki tytöt saisivat laadukkaan koulutuksen.

Pakistanilainen ihmisoikeusaktivisti Malala Yousafzai vastaanottaa keskiviikkona 10. joulukuuta Nobelin rauhanpalkinnon maailman nuorimpana rauhannobelistina. 17-vuotiaan Yousafzain palkinto tuo maailmanlaajuista huomiota tyttöjen koulutuksen esteille. Yousafzain palkintoa juhlivat miljoonat tytöt ympäri maailman.

Kymmenet tytöt 12 maasta, esimerkiksi Pakistanista, Etiopiasta, Sambiasta, Ruandasta, Brasiliasta, Nicaraguasta ja Filippiineiltä, halusivat tuoda esille, miten tärkeitä Malala Yousafzain rohkeat teot tyttöjen koulutuksen puolustamiseksi ovat miljoonien tyttöjen tulevaisuudelle.

Yhdessä kansainvälisen lastenoikeusjärjestö Planin kanssa tuottamassaan videossa nuoret tytöt ympäri maailmaa siteeraavat rauhannobelistin sanoja ja vetoavat sen puolesta, että kaikki maailman tytöt saisivat mahdollisuuden koulutukseen. Videossa siteerattu puhe kuultiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 2013 YK:n yleiskokouksessa, jossa Yousafzai puhui 16-vuotissyntymäpäivänään ensi kertaa julkisuudessa sen jälkeen, kun talibanit olivat ampuneet häntä päähän ja hän oli taistellut elämästään.

65 miljoonaa tyttöä jää vaille koulutusta

Lastenoikeusjärjestö Plan haluaa muistuttaa, miten tärkeää päättäjien tuki tyttöjen koulutuksen edistämiseksi on varsinkin hauraissa valtioissa. Maailmassa on edelleen 65 miljoonaa ala- ja yläkouluikäistä tyttöä, jotka eivät pääse kouluun. Väkivalta, syrjintä ja haitalliset perinteet sulkevat koulun ovet lukuisilta tytöiltä kehittyvissä maissa.

"Koulutus on tyttöjen ihmisoikeus. Lisäksi se on tehokkain keino päästä eroon köyhyydestä", sanoo Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Koulutetut tytöt siirtävät tietonsa, taitonsa ja tulonsa tulevan perheensä ja koko yhteisönsä hyväksi. Tutkimusten mukaan jo yksi vuosi toisen asteen koulutusta nostaa tytön tulevan perheen tuloja viidenneksen.

"Malala Yousafzain rauhanpalkinto on mielestäni historiallisesti yksi tärkeimmistä rauhanpalkinnoista. Maailmassa on miljoonia Yousafzain kaltaisia tyttöjä, ja tämä on valtavan merkittävä palkinto niille miljoonille tytöille, jotka taistelevat ympäri maailmaa oikeudestaan koulutukseen", Heinänen sanoo.

Yousafzain sanat YK:n yleiskokouksessa ovat jääneet elämään: "Yksi lapsi, yksi opettaja, yksi koulukirja ja yksi kynä voivat muuttaa maailman. Koulutus on ainoa ratkaisu."

Lue lisää tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

Kampanjat Plan International Suomi

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.