Tiedotteet

Maailman suurimpia syntymäpäiviä vietetään tulevana lauantaina

Yhdistyneiden kansakuntien 70-vuotissyntymäpäiviä vietetään lauantaina 24.10. eri puolella Suomea.
Yhdistyneet kansakunnat täyttää ensi lauantaina, kansainvälisenä YK:n päivänä 24.10. tasan 70 vuotta.

Maailman suurimman rauhanjärjestön 70-vuotisjuhlavuotta on vietetty läpi vuoden lukuisissa tapahtumissa ja tempauksissa, ja ensi lauantaina juhlavuosi huipentuu eri puolella Suomea järjestettäviin YK-kakkukahvitilaisuuksiin sekä Maailman parhaisiin uutisiin.

Eri puolilla Suomea leivotaan YK:n syntymäpäiväkakkua, jonka reseptin ovat kehittäneet Stadin ammattiopiston kondiittorilinjan opiskelijat. Helsingin tapahtuma järjestetään Kampin kauppakeskuksessa, jossa YK:n syntymäpäiväkakkua noin klo 13–13.30, tai niin kauan kun kakkua riittää. Tapahtuman toteutuksessa ovat YK-liiton lisäksi mukana Suomen Unicefin, UN Womenin, Pakolaisavun ja Väestöliiton vapaaehtoiset sekä SPR:n Vantaan vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat.

"YK on maailman laajin yhteistyöjärjestö, jonka tekemää työtä kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien edistämiseksi tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Haluamme näillä kakkukahveilla juhlistaa myös niitä monia tärkeitä asioita, joita YK:n jäsenmaat ovat 70 vuoden aikana saaneet yhteistyön avulla toteutettua. Yhteisin ponnistuksin on tehty todellisuutta esimerkiksi siitä, että nykypäivänä yhdeksän kymmenestä lapsesta pääsee kouluun", kertoo YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko.

Maailman parhaiden uutisten televisiospotit ovat pyörineet Ylen televisiokanavilla 12.10 lähtien keräten samalla tukea YK:n työlle Syyriassa. Yleisön tekemiä tulevaisuuden hyviä uutisia voi lukea Kampin kauppakeskukseen 24.–30.10. väliseksi ajaksi pystytettävän näyttelyn yhteydessä tai kirjoittaa ja jakaa itse verkossa. Juhlavuoden lopuksi YK-liitto yhteistyökumppaneineen kokoaa yleisön kirjoittamista hyvistä uutisista yhteenvedon, joka luovutetaan päättäjille sekä Suomessa että YK:ssa.

#parhaatuutiset
#YK70

Tuomiokirkko valaistaan siniseksi

YK-kakkukahvit tarjoillaan lauantaina myös Helsingin tuomiokirkon kryptassa monikielisen, YK:n rauhantyötä ja ihmisoikeuksia käsittelevän jumalanpalveluksen jälkeen. Tuomiokirkossa klo 11 alkava jumalanpalvelus järjestetään YK-liiton, Tuomiokirkkoseurakunnan ja Kristillisen rauhanyhdistyksen yhteistyönä YK:n 70 vuotta tekemän rauhantyön muistamiseksi.

YK-jumalanpalveluksen puhujana on kansainvälisesti merkittävän uran luonut professori Helena Ranta. Hänet muistetaan erityisesti Bosnian sodan joukkosurmien selvittelyjen yhteydestä, ja hän on toiminut vastaavissa tehtävissä myös muun muassa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

"Kirkko on alusta alkaen ollut kansainvälinen yhteisö ja haluaa osaltaan tukea hädässä olevia kaikkialla maailmassa. Jumalanpalveluksessa nostetaan esille keskeisiä ihmisoikeuskysymyksiä ja rukoillaan rauhan puolesta", toteaa Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Poutiainen.

YK:n syntymäpäivää juhlistetaan myös varsin näyttävästi valaistuksen avulla, sillä lauantai-iltana Tuomiokirkko värjäytyy YK:n tunnusvärin mukaisesti siniseksi osana maailmanlaajuista Turn the World Blue -kampanjaa. YK:n 70-vuotisen taipaleen kunniaksi yli 150 tunnettua monumenttia ja maamerkkiä yli 45 maassa saa päiväksi sinisen valaistuksen. Mukana ovat niin Gizan pyramidit, New Yorkin Empire State Building kuin Rio de Janeiron Kristus Vapahtaja -patsaskin.

Helsingissä UN Blue -kampanjan toteuttaa YK:n tiedotuskeskus UNRIC, Helsingin Seurakunnat sekä Helen (ent. Helsingin Energia). Myös suomalaiset voivat osallistua maailmanlaajuiseen tapahtumaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #UNBlue ja #UN70.

Kampanjat Suomen YK-liitto

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.