Lapsijärjestöjen yhteinen kannanotto: Lapset huomioitava YK:n koronatoimissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsijärjestöjen yhteinen kannanotto: Lapset huomioitava YK:n koronatoimissa

UNICEF vetoaa yhdessä Planin ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa Suomen hallitukseen, jotta Suomi puolustaisi lapsia YK:n koronaistunnossa.

YK:n yleiskokous kokoontuu 3.–4.12. koronapandemiaa käsittelevään korkean tason erikoisistuntoon. Kokouksessa käsitellään toimenpiteitä koronapandemian hillitsemiseksi ja pandemian kielteisten vaikutusten estämiseksi.

Koronapandemia vaikuttaa lapsiin erityisen voimakkaasti. Lasten ja nuorten köyhyys lisääntyy, eriarvoisuus on kasvussa, lapsikuolleisuus on lisääntymässä, ja pandemia on heikentänyt terveys-, koulutus- ja lastensuojelupalveluiden tarjontaa.

Suomen UNICEF, Plan International Suomi ja Pelastakaa Lapset ry vetoavat Suomen hallitukseen, jotta Suomi pitäisi YK:n koronaistunnossa esillä lasten tilannetta.

Lapsijärjestöt vetoavat myös, että Suomi omissa toimissaan sitoutuisi kuuden kohdan suunnitelmaan lasten suojelemiseksi ja edistäisi suunnitelman huomioimista YK:n koronaistunnossa.

Kuuden kohdan suunnitelma lasten suojelemiseksi

  1. Varmistetaan oppimisen jatkuminen jokaisen lapsen kohdalla, ja estetään digitalisoitumisen aiheuttama eriarvoisuus koulutuksessa.
  2. Varmistetaan pääsy perusterveyspalveluihin, ml. seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin, sekä varmistetaan rokotusten saatavuus jokaiselle lapselle.
  3. Tuetaan ja suojellaan lasten ja nuorten mielenterveyttä. Lapsuuden ajan kaltoinkohtelu, hyväksikäyttö ja sukupuoleen perustuva väkivalta on saatava loppumaan.
  4. Parannetaan puhtaan veden, hygienian ja sanitaation saatavuutta sekä hillitään ympäristön tuhoutumista ja ilmastonmuutosta.
  5. Pysäytetään lapsiköyhyyden kasvu ja varmistetaan, että pandemiasta toipuminen toteutuu kaikille yhdenvertaisesti.
  6. Suojellaan ja tuetaan konfliktien ja luonnonkatastrofien keskellä eläviä lapsia ja heidän perheitään.

Lisätietoa

Tutustu lapsijärjestöjen yhteiskannanottoon.

Lue lisää kuuden kohdan suunnitelmasta lasten suojelemiseksi (englanniksi)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia