Tiedotteet

'Kirjeitä tulevaisuudesta' voimistaa etelän ihmisten ja yhteisöjen ääntä keskustelussa maapallon tulevaisuudesta

Mitä voimme oppia ihmisiltä ja yhteisöiltä, joille olemme perinteisesti aina tarjoamassa kulutusta lisääviä läntisiä ratkaisumalleja? Pohjoisen ja etelän asukkaat kohtaavat kirjeiden välityksellä tuoreessa teoksessa.

Onko tulevaisuudella tulevaisuutta? Millaista vastauksia saamme, kun intialainen merilevänkerääjä ja kustavilainen luotsikutterinkuljettaja tai nigerialainen kansalaisaktivisti ja suomalainen runoilija ryhtyvät kirjeenvaihtoon? Kirjailija ja tutkija Antti Salmisen toimittama Kirjeitä tulevaisuudesta – Ääniä maapallon säästymisestä ottaa mittatikuksi vaihteeksi globaalin etelän. Mitä voimme oppia ihmisiltä ja yhteisöiltä, joille olemme perinteisesti aina tarjoamassa kulutusta lisääviä läntisiä ratkaisumalleja?

Siemenpuu-säätiön ja Kustannusosakeyhtiö Sammakon kustantamassa teoksessa pohjoisen ja etelän asukkaat kohtaavat kirjeiden välityksellä. Kirjeenvaihto käsittelee paikallisia ja maailmanlaajuisia ympäristöongelmia sekä sosiaalisia epäkohtia ja niiden ratkaisuja. Toisilleen kirjoittavat niin kalastajat, alkuperäiskansojen edustajat, tutkijat, aktivistit, runoilijat, feministit kuin dokumentaristitkin. Kirjoittajat ovat Brasiliasta, Venäjältä, Nigeriasta, Iranista, Intiasta, Filippiineiltä ja Suomesta. Vastaukset ovat moniäänisiä ja epätavanomaisia. Ne asettavat haasteen vauraan pohjolan asukkaille: kuulummeko kulttuuriin joka kykenee tuhoamaan itsekkyydellään elämän edellytykset niin itseltämme kuin muiltakin?

Kirja tuo käsittelemiensä suurien globaalien ongelmien ohella esiin myös ajatuksia hyvästä elämästä ja toivon ratkaisujen löytämisestä ajoissa. Ehdotuksissa on usein mukana ajatus yhteisöllisyydestä, ja ajatukset ilmasto-oikeudenmukaisuudesta voi jakaa myös runomuodossa. Teoksen runsaasta kuvituksesta vastaa nelihenkinen kansainvälinen taiteilijaryhmä. Jälkisanat on kirjoittanut filosofi Tere Vadén.

Julkaisutilaisuus ja kirjakiertue

Kirjeitä tulevaisuudesta - Ääniä maapallon säästymisestä julkistetaan 26.9. klo 18.00 Helsingissä ravintola Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11). Siitä alkaa julkaisukiertue, johon osallistuu kotimaisten tekijöiden lisäksi ryhmä teoksen ulkomaisia kirjoittajia. Kiertue vierailee mm. Jyväskylässä, Joensuussa, Kolilla, Oulussa ja Tampereella. Kiertueen viimeinen pysäkki on Turun kirjamessuilla 8.10. Julkaisukiertueen tarkan aikataulun löydät osoitteesta: www.facebook.com/kirjeitatulevaisuudesta

Kansainväliset vieraat

Kirjakiertueen kansainvälisiin osallistujiin kuuluvat intialainen baiga-alkuperäiskansaan kuuluva Ujayaro Bai, nigerialainen runoilija ja vaihtoehto-Nobeliksi kutsutun Right Livelihood Awardin voittaja Nnimmo Bassey, iranilainen shahsavan nomadiheimoon syntynyt tutkija Taghi Farvar, venäläinen ekoyhteisöaktiivi ja tutkija Antonina Kulyasova, filippiiniläinen feministi ja maaoikeusaktivisti Judy A. Pasimio sekä brasilialainen kilombo-yhteisöön syntynyt tutkija ja aktivisti Davi Pereira Júnior.

Siemenpuu-säätiö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.