”Jos nyt miettisit vielä” ja muita kokemuksia vitkuttelusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Jos nyt miettisit vielä” ja muita kokemuksia vitkuttelusta

Aseistakieltäytyjäliiton tietoon tulee usein tapauksia, joissa sivariin kesken asepalveluksen hakevilla on ollut vaikeuksia päästä pois armeijasta. Järjestö toteuttaa kampanjaa, jonka tarkoitus on päästä eroon armeijan vitkuttelusta sivarihakemusten käsittelyssä.

Tänään 4.1.2021 on armeijan palvelukseenastumispäivä. Syystä tai toisesta monen asepalvelus vaihtuu matkan varrella siviilipalvelukseen. Aina palvelusmuodon vaihtaminen ei kuitenkaan onnistu lain määräämällä tavalla.

Armeijassa vuonna 2020 aloittanut nykyinen siviilipalvelusvelvollinen kuvaa kokemuksiaan: ”Keskiviikkona päätin lähteä sivariin. Menin vääpelin luo, joka pyysi odottamaan. Hän katsoi hiihtoa tabletilla. Odotin varmaankin tunnin. Sain laput ja täytin ne varmaankin kymmeneen minuuttiin. Vein paperit vääpelille, mutta hän käski odottaa, koska katsoi hiihtoa. Odotin jälleen lähemmäs tunnin. Tuli syömään lähtö ja kun sieltä pääsin, oli vääpeli lähtenyt kotiin.”

Aseistakieltäytyjäliiton tietoon tulee usein vastaavia tapauksia, joissa sivariin kesken asepalveluksen hakevilla on ollut vaikeuksia päästä pois armeijasta. Siviilipalveluslain (13§) mukaan siviilipalvelushakemus on kuitenkin käsiteltävä viipymättä. Mitään vakaumuksentutkintaa ei lain mukaan saa tehdä, vaan hakukaavakkeessa tehty ilmoitus vakaumuksen olemassaolosta riittää. Jos hakemus on oikein täytetty, se pitää hyväksyä automattisesti.

Aseistakieltäytyjäliitto toteuttaa kampanjaa, jonka tarkoitus on päästä eroon armeijan vitkuttelusta sivarihakemusten käsittelyssä. Liitto on usein yhteyksissä armeijan eri joukko-osastoihin, joissa on ilmennyt vitkuttelua, ja varmistaa näin että sivarit kotiutetaan asianmukaisesti. Tarvittaessa liitto ryhtyy myös muihin toimenpiteisiin, kuten tekee hallintokanteluja tai törkeissä tapauksissa rikosilmoituksia viranomaisten toiminnasta.

Lisää uusi kommentti