Tiedotteet

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jätti totaalikieltäyjän syytteen tutkimatta - noin 100 muuta uudelleen palveluksen määrättävää myös vapautettava syytteistä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jätti 13.8. tutkimatta totaalikieltäytyjää vastaan nostetun syytteen, koska hänen ”elokuussa 2015 tekemästään kieltäytymisestä on lainvoimainen vapauttava tuomio”. AKL toteaa, että työministeriön on muutettava siviilipalveluslakia viipymättä niin, että järjettömästä uudesta palvelukseen kutsumisesta päästään eroon.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus jätti 13.8. tutkimatta totaalikieltäytyjää vastaan nostetun syytteen, koska hänen ”elokuussa 2015 tekemästään kieltäytymisestä on lainvoimainen vapauttava tuomio”.

Kyseinen totaalikieltäytyjä oli saanut vapauttavan tuomion viime vuonna, koska käräjäoikeus piti tuomisemista syrjivänä palveluksesta silloin vapautettujen Jehovan todistajien kohteluun verrattuna. Siviilipalveluslain mukaan tuomitsematta jäävät totaalikieltäytyjät kutsutaan uudelleen palvelukseen. Uudesta kieltäytymisestä seurasi uusi oikeudenkäynti.

Viime ja tänä vuonna vapauttavan tuomion on saanut tai saa Aseistakieltäytyjäliiton arvion mukaan noin 100 totaalikieltäytyjää, joita ollaan kutsumassa uudelleen siviilipalvelukseen. Käräjäoikeden ratkaisu vahvistaa kuitenkin Aseistakieltäytyjäliiton käsityksen: uudesta kieltäytymisestä ei oikeusjärjestelmään sisältyvän
ne bis in idem (ei kahta yhdestä)-periaatteen johdosta voi langettaa rangaistusta. Samaan vakaumukseen perustuva aseistakieltäytyminen katsotaan yhdeksi teoksi, vaikka kieltäytymisen joutuisikin tekemään useaan otteeseen.

Mikäli uusia toistamiseen kieltäytyviä joutuu vielä oikeuden eteen, hekin saavat erittäin todennäköisesti vapauttavan tuomio. Asiasta uutisoineen Uusimaa-lehden mukaan syyttäjä ilmoittaa, ettei aikone valittaa tuomiosta, jolloin käräjäoikeuden ratkaisu jää lainvoimaiseksi. Aseistakieltäytyjäliitto pitää erittäin todennäköisenä, että tuomio olisi pysynyt samana myös ylemmissä tuomioistuimissa, koska ne bis in idem -periaatteen soveltamisesta aseistakieltäytymiseen on Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vuodelta 2015.

AKL toteaa, että työministeriön on muutettava siviilipalveluslakia viipymättä niin, että järjettömästä uudesta palvelukseen kutsumisesta päästään eroon. Samalla on aloitettava valmistelu totaalikieltäytyjien rangaistuksista luopumiseksi kokonaan. Tuomiot ovat alkamassa uudelleen vapautuslain kumoamisen jälkeen kieltäytyneiden osalta (1.4.2019)

YK:n ihmisoikeuskomitea on kehottanut Suomea useaan otteeseen laajentamaan Jehovan todistajia koskenutta vapautuslakia kattamaan myös muita aseistakieltäytyjäryhmiä, koska pitää vapausrangaistuksia ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapautta rajoittavina. Suomi päätti kuitenkin toimia täysin päinvastoin: laajentamisen sijasta vapautuslaki kumottiin keväällä myös Jehovan todistajien osalta.

Aseistakieltäytyjäliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.