Interpedian kehitysyhteistyö tuo toivoa vammaisten lasten perheisiin Etiopiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Interpedian kehitysyhteistyö tuo toivoa vammaisten lasten perheisiin Etiopiassa

Interpedian kehitysyhteistyöpäällikkö Ilona Kalliola kertoo matkastaan Etiopiaan, jossa monien vammaisten lasten tilanne oli huono ennen kehitysyhteistyöhankkeen aloittamista.

Nainen taluttaa poikaa.

Kuva: Interpedia.

Kahden vuoden pandemiatauon jälkeen kävin loppukeväästä seurantamatkalla Addis Abebassa ja Debre Zeitissä.

Etiopia on monien haasteiden maa. Monet etiopialaiset ovat joutuneet pakenemaan pohjoisessa käytävää sotaa pääkaupunkiin, missä katulapsia näkyy nyt enemmän kuin aiemmin.

Ukrainan sota vaikuttaa lapsiin myös Etiopiassa nousevien elinkustannusten myötä. Maa on hyvin riippuvainen ukrainalaisesta vehnästä ja ruokaöljystä. Ruokaöljyn hinta oli kuukaudessa yli kaksinkertaistunut ja joidenkin vihannesten hinta viisinkertaistunut. Myös bensiinin ja julkisen liikenteen hinnat ovat nousseet.

Elinkustannusten raju nousu tuntuu köyhien perheiden taloudessa. Kun kysyin yksinhuoltajaäidiltä, miten hän pärjää, hän purskahti itkuun.

Köyhyyden jäljet näkyvät aina ensimmäisenä naisten ja lasten elämässä.

Interpedian lahjoittajien tuella helpotamme myös perheiden toimeentuloa.

Pienellä panoksella mullistava vaikutus

Olemme työskennelleet Etiopiassa jo vuosikymmeniä ja jatkamme edelleen pitkäjänteistä työtämme lasten oikeuksien puolesta.

Seurantamatkallani vaikutuin jälleen erityisesti työstämme vammaisten lasten parissa. Debre Zeitissä tapasin Interpedian ja Berhan Lehetsanatin vuonna 2021 päättyneen hankkeen tavoittamia vammaisia lapsia. Hanke muutti monen lapsen elämän täysin.

Moni lapsi oppi kävelemään vasta, kun tarjosimme fysioterapiaa, apuvälineitä ja muuta tukea.

Esimerkiksi yhdeksänvuotiaan Yusefin elämä muuttui täysin työmme ansiosta. Ennen hän ryömi kotipihalla tai vanhemmat kantoivat häntä.

Yusef rakastaa koulua ja on luokkansa parhaita oppilaita. Hän on oppinut lukemaan ja kirjoittamaan ja hänen lempiaineensa on matematiikka. Lähikoulu huomioi hyvin myös erityistarpeiset lapset, sillä hankkeemme tarjosi opettajille lisäkoulutusta ja oppimateriaaleja.

Psykologinen muutos on valtava: nyt Yusef saa elää ihmisarvoista elämää. Vanhemmat ovat syvästi kiitollisia saamastaan tuesta. Äiti Sisayn mukaan he pitävät Berhan Lehetsanatia perheenään, koska järjestö oli ainoa, joka auttoi heitä.

Yusefin vanhemmat ovat selvästi valmiita tekemään kaikkensa ainoan lapsensa eteen, mutta ilman tarvittavaa osaamista ja resursseja heidän ei ollut mahdollista kunnolla tukea lastaan.

Vuonna 2022 vammaistyömme Debre Zeitissä jatkuu pienimuotoisena kummien ja kuukausilahjoittajien tuella, sekä Pohjois-Etiopian Chilgassa ulkoministeriön tukemassa hankkeessa.

Vuoden 2023 alussa aloitamme uuden kehitysyhteistyöhankkeen Debre Zeitin lähistöllä uusilla alueilla.

Hankkeen tulokset: asennemuutoksia yhteisöissä ja hyvinvointia vammaisten lasten perheisiin

Vuosien 2019–2021 kehitysyhteistyöhankkeen aikana tuettiin suoraan yhteensä 229 vammaista lasta.
 
Hanke muutti merkittävästi yhteisöjen, perheiden, opettajien ja viranomaisten kielteisiä asenteita vammaisia ​​ihmisiä ja heidän perheitään kohtaan. Opettajille, rehtoreille ja terveydenhuollon ammattilaisille tarjotut koulutukset auttoivat heitä huomioimaan vammaiset lapset. Fyysisten järjestelyjen parantaminen lisäsi koulujen ja saavutettavuutta ja vammaisten lasten osallistumista.
 
Hanke paransi tehokkaasti vammaisten lasten ja heidän perheidensä yleistä hyvinvointia. Myönteinen muutos elämässä ja toimeentulossa sekä haavoittuvuuden väheneminen saavutettiin parantamalla kuntoutuksen saatavuutta ja tukemalla taloudellista tilannetta sekä sosiaalista integraatiota.
 

  • Inklusiiviseen opetukseen osallistuvien vammaisten lasten osuus nousi 81 %:iin (2019: 51 %)
  • 71 % koulua käyvistä vammaisista lapsista menestyi opinnoissaan paremmin kuin aiemmin
  • 77 % kouluista on nyt vammaisille lapsille saavutettavia (2019: 20 %)
  • 79 % opettajista pystyy nyt huomioimaan vammaisten lasten erityistarpeita kouluissa (2019: 32 %)
  • 83 % maaseudun terveysasemien työntekijöistä hallitsee vammaisten lasten yhteisöperustaisen kuntoutuksen perusteet
  • 55 % alueen virastoista huomioi vammaisten ihmisten tarpeet (2019: 20 %)

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Etiopiassa

Tervetuloa kuukausilahjoittajaksi tai kummiksi!

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia