Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarisia käytäviä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä

Humanitaariset turvakäytävät ja pääsy humanitaarisen avun piiriin ovat välttämättömiä oikeuksia, eivät etuoikeuksia.

Siviilien mahdollisuudet paeta väkivaltaisen sodankäynnin alueilta eivät saa olla kertaluonteisia tai ajallisesti rajoitettuja. Kertaluonteiset tai määräaikaiset mahdollisuudet paeta voivat olla hyvin vaarallisia niille siviileille, jotka eivät pysty tai halua lähteä aikaikkunan puitteissa. Tämä voi koskea myös sairaanhoidon henkilökuntaa, joka päättää jäädä hoitamaan sairaita ja haavoittuneita.

”Jokainen tilanne on erilainen, mutta vuosikymmenten kokemuksellamme sotatilanteissa työskentelystä tiedämme, että kertaluonteiset humanitaariset käytävät voivat olla hyödyllisiä, mutta ne eivät yksin riitä”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen osaston toiminnanjohtaja.

”Olemme useaan otteeseen eri konflikteissa nähneet, miten siviilejä rohkaistaan lähtemään ajallisesti rajattujen humanitaaristen käytävien avulla pakoon, ja sitten… Ne, jotka eivät ole voineet tai halunneet paeta, ovat kohdanneet poikkeuksellista ja mielivaltaista väkivaltaa. Väkivalta on kohdistunut kaikkiin ja kaikkeen, mitä jää jälkeen. Tämän seurauksena monia ihmisiä, myös sairaanhoidon henkilöstöä ja muita siviilejä, on tapettu tai haavoitettu vakavasti.”

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii kaikkia sodan osapuolia noudattamaan sodan oikeussääntöjä kaikissa Ukrainan sodassa käydyissä sotilaallisissa taisteluissa.

Mariupolissa ja muualla sodan koettelemilla alueilla Ukrainassa on kiireellisesti varmistettava turvallinen kulku niille, jotka haluavat ja pystyvät pakenemaan riippumatta humanitaarisista käytävistä tai tulitauoista, jotka voidaan väliaikaisesti ottaa käyttöön. Ne, jotka jäävät jälkeen, eivät voi menettää siviiliasemaansa; sodan osapuolten on tehtävä kaikkensa estääkseen siviileille aiheutuvat vahingot kaikkina aikoina, kaikkialla.

Lääkärit Ilman Rajoja tukee kaikkia aloitteita tulitauoista, jotka mahdollistavat turvallisemman kulun niille, jotka haluavat paeta, sekä lääketieteellisen ja muun humanitaarisen avun pääsyn alueelle. Oikeus hakea turvaa ja humanitaarisen avun saatavuus pitäisi olla velvollisuus eikä etuoikeus kaikkialla Ukrainassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia