Tiedotteet

Etelä-Sudanissa pelätään uutta sisällissotaa – Kirkon Ulkomaanavun Juban toimisto suljettu toistaiseksi

Asiantuntijat pelkäävät, että maa voi luisua kohti uutta sisällissotaa.
Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viikonlopun aikana Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Kirkon Ulkomaanavun asiantuntijat pelkäävät, että maa voi luisua kohti uutta sisällissotaa. Ulkomaanavun toimisto Jubassa on suljettu. Kaupungin ulkopuolella tehtävä työ jatkuu toistaiseksi.

Uutistoimistojen mukaan Juban levottomuuksissa on kuollut maanantaihin mennessä noin 300 ihmistä.

"Todennäköisesti loukkaantuneita ja kuolleita on paljon enemmän kuin kansainväliset uutistoimistot ovat kertoneet. Taistelua käydään nyt raskaan asekaluston ja tankkien avulla", toteaa Kirkon Ulkomaanavun Itä- ja eteläisen Afrikan alue-edustaja Mika Jokivuori.

Ulkomaanavun rauhantyön asiantuntija Marie Makweri lähti Jubasta perjantaina alkuiltapäivästä.

"Kadut ja liikenneympyrät olivat täynnä raskaasti aseistettuja sotilaita ja siviilejä. Matkan varrella oli jatkuvasti tarkastuspisteitä. Tunnelma oli erittäin jännittynyt", hän kuvailee.

"Lentokenttä oli aivan täynnä. Maasta oli selvästi poistumassa myös paljon paikallista eliittiä. Samoin matkalla oli paljon naisia, perheitä ja yksin matkustavia lapsia."

Tuhannet ovat viikonlopun aikana etsineet turvaa myös kirkoista sekä YK:n tukikohdista. Maanantaina Juban lentokenttä oli suljettu ja puhelinliikenne katkeili.

"Uusi konflikti tarkoittaa sitä, että viemäröinti, infrastruktuuri ja koulutuksen järjestäminen ottavat taas valtavasti takapakkia. Ennen kaikkia tavallisen kansalaisen asema heikkenee entisestään. Kuitenkin Etelä-Sudanissa on saatu viime vuosina aikaan myös paljon hyvää", sanoo Mika Jokivuori.

Etelä-Sudan vietti lauantaina viidettä itsenäisyyspäiväänsä. Edellinen rauhansopimus allekirjoitettiin elokuussa 2015.

"Valitettavasti rauhansopimuksen allekirjoittamisesta lähtien tunnelma on säilynyt jännitteisenä. Kenellekään ei ollut yllätys, että väkivalta eskaloitui. Itsenäisyyspäivä saattoi vaikuttaa siihen, että se tapahtui juuri nyt", Jokivuori sanoo.

Presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin taistelu vallasta on jatkunut ainakin pinnan alla myös rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

"Nyt alkaneissa taisteluissa merkittävää on, haluaako kumpikaan osapuoli todella lopettaa väkivaltaisuudet ja määrätä joukkonsa perääntymään. Toinen kysymys on, hallitseeko kumpikaan enää todellisuudessa joukkojaan. Yksi mahdollisuus onkin, että väkivaltaisuudet alkoivat, kun toisen osapuolen joukot riitautuivat keskenään", Jokivuori sanoo.

Työ jatkuu Juban ulkopuolella toistaiseksi

Lähes kaikki Ulkomaanavun ulkomaalaiset työntekijät on siirretty joko Keniaan tai Ugandaan. Etelä-Sudanissa Ulkomaanavun työ jatkuu toistaiseksi Mingkamanin alueella Lakesin osavaltiossa sekä Piborin alueella maan itäosissa.

Yhteensä Ulkomaanavulla on Etelä-Sudanissa noin 25 työntekijää. Kirkon Ulkomaanavun työ keskittyy erityisesti koulutukseen. Se on rakentanut Etelä-Sudaniin kymmeniä kouluja ja tarjonnut ammatillista koulutusta nuorille. Esimerkiksi Mingkamanissa on turvattu yli 1 800 lapsen koulunkäynti. Lisäksi Ulkomaanapu on vahvasti mukana kirkkojen kautta tehtävässä rauhantyössä.

Kampanjat Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.