Educa: Järjestöiltä vinkkejä maailmankansalaisten kasvattamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Educa: Järjestöiltä vinkkejä maailmankansalaisten kasvattamiseen

Educa-messuilla 23.–24.1. opettajilla ja järjestöillä on erinomainen tilaisuus löytää uudenlaisia yhteistyömuotoja kestävän kehityksen opetukseen.

Perusopetuksen uudessa opetussuunnitelmassa globaalikasvatus on nostettu koulujen perustehtäväksi.

Educa-messuilla 23.–24.1. opettajilla ja järjestöillä on erinomainen tilaisuus löytää uudenlaisia yhteistyömuotoja kestävän kehityksen opetukseen.

"Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma kannustaa kouluja katsomaan ulospäin ja olemaan aidosti osa ympäröivää yhteiskuntaa”, arvioi järjestöjen globaalikasvatusverkostoa koordinoiva Sanna Rekola Kepasta.

Viime vuoden lopulla hyväksytyn ja vuonna 2016 käyttöön tulevan opetussuunnitelman mukaan koulun on tarjottava oppilaille edellytyksiä aktiiviseen kansalaisuuteen ja edistettävä kestävää kehitystä. Tämän vuoden aikana valtakunnallinen opetussuunnitelma räätälöidään paikalliselle tasolle.

"Educa-messujen Kansalaisvaikuttamisen torilla on paikalla lähes 30 globaalikasvatusta tekevää järjestöä. Opettajilla on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää järjestön asiantuntemusta: saada menetelmävinkkejä tai kouluvierailijoita oppitunneille, tutustua verkko-opetusmateriaaleihin tai solmia pitkäaikaisia yhteistyösuhteita", Rekola kertoo.

Globaalikasvatusta tarjoavat järjestöt muistuttavat, että kestävä kehitys on läpileikkaava teema, jota pitäisi nostaa esille kaikissa oppiaineissa – myös niissä, joissa yhteys globaalikasvatukseen tuntuu arkiajattelussa kaukaiselta. Esimerkiksi matematiikan oppitunneilla opettaja voi tarjota keinoja ymmärtää ja arvioida globaaleja ilmiöitä, kuten ilmastonmuutosta tai kaupungistumista, pureutumalla tilastojen tulkintaan.

Kansalaisvaikuttamisen torilla voi

  • tutustua 29:ään globaalikasvatusta tekevään kansalaisjärjestöön.
  • kerätä Kepan ständillä sähköisen vinkkirepun Globaalikasvatus.fin parhaista menetelmä- ja kouluvierailuvinkeistä.
  • levähtää Lataamossa. Alueella voi ladata sekä omat että mobiililaitteiden akut ja tutustua uuden opetussuunnitelman ydinkohtiin. Selfiet kiinnostavimman OPS2016-puhekuplan kanssa voi jakaa somessa tunnisteella #OPS2016.
  • nauttia improvisaatioteatterista: Improsiskot eläytyvät globaaleihin kansalaistaitoihin pe 23.1. klo 15.30 Tietoiskulavalla.

Lisää uusi kommentti