Tiedotteet

Ecofin-neuvosto hyväksyy transaktioveron osana laajennettua yhteistyötä

Euroopan Attac-verkosto iloitsee siitä, että aikaisemmin mahdottomana pidetty transaktiovero etenee, mutta muistuttaa, ettei taistelu vielä ole ohi.
Euroopan ATTAC-verkosto toivottaa tervetulleeksi Euroopan unionin Ecofin-neuvoston 22. tammikuuta tekemän päätöksen, jossa hyväksytään transaktioveron käyttöön ottaminen osana yhdentoista EU-maan laajennettua yhteistyötä.

Attac-liike, transaktioveron varhainen kannattaja, pitää päätöstä voittonaan, sillä Attac on kampanjoinut sen puolesta jo yli kymmenen vuotta. Monet muutkin järjestöt ovat työskennelleet ajatuksen parissa, vaikka konseptissa paikoin on eriäväisyyksiä ollutkin.

Viisitoista vuotta sitten alkoi kansainvälinen ATTAC-järjestö kampanjoida saadakseen tämän rahoitusalaan kohdistuvan veron maailmanlaajuiseen käyttöön. Transaktioveron ei Attacissa vallitsevan näkemyksen mukaan pitäisi tähdätä yksinomaan verotulojen keräämiseen, vaan olla osa uutta maailmanlaajuista verotusjärjestelmää johdannaismarkkinoita säätelevänä, luokittelevana ja rankaisevana tekijänä.

Attac korostaa, että ehdotuksella oli suurta symbolista merkitystä – olemme todistaneet vaihtoehtoisen menettelyn olevan mahdollista ehdottamalla toimenpidettä, jonka säätämistä aikoinaan pidettiin mahdottomana ajatuksena. Olemme myös osoittaneet, että kansalaismielipide voidaan määrätietoisesti toimimalla tuoda hallinnon esityslistalle. Tänään nautimme työmme hedelmistä.

Ecofin-neuvoston päätös on erityisen tärkeä näinä kriisin ja säästötoimenpiteiden aikoina, jotka esitetään välttämättöminä, vaikka niiden tehottomuus ja nurinkurisuus ovat jo yleisessä tiedossa.

Transaktioveron tapaus saattaa parhaassa tapauksessa tuoda toivoa kaikille, jotka taistelevat säästötoimenpiteitä vastaan ja ehdottavat niille oikeita vaihtoehtoja. Nämä vaihtoehdot ovat mahdollisia ja ne tullaan ottamaan käyttöön, mikäli kansalaiset vain uskovat niihin ja taistelevat määrätietoisesti niiden puolesta.

Taistelu transaktioverosta on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. Yksityiskohdilla on merkitystä, eikä mitään ole vielä kiveen kaiverrettu veron sovellusmekanismeista tai kohdealueista. Neuvottelut aloitetaan tämän päätöksen jälkeen, mutta ainakin 0,1 prosentin verotaso osakkeiden ja obligaatioiden vaihdantaan on varma. On mainitsemisen arvoista, että kaikki tuotteet ja taloudelliset toimijat, kuten esim. hedge-rahastot, kuuluvat veron piiriin, ja että vero peritään siinä maassa, jossa siirto tehdään. Tällä hetkellä käsiteltävissä ehdotuksissa on kuitenkin muutamia aukkoja: ehdotettu johdannaisiin kohdistuva verotaso on kovin alhainen – vain 0,01% - mikä taas rajoittaa sen mahdollisuuksia tyrehdyttää ja estää spekulointia sekä talouden epävakaisuutta. Veroa ei myöskään sovelleta valuutanvaihtoon, joka on äärimmäisen spekulatiivinen ja epävakaa markkina-alue, joka kattaa neljän biljoonan euron päivittäisen vaihdannan. Euroopan ATTAC-verkosto aikoo jatkaa päättäjien painostamista näiden huomioiden tiimoilla.

Attac tiedostaa, ettei vero itsessään ratkaise paljoakaan ottaen huomioon nykyisen kriisin syvyyden. Muitakin toimenpiteitä tarvitaan Euroopan taloudellisten alueiden vaihdannan tasapainottamiseksi tai uudelleen määrittämiseksi, vaikka leijonanosa resursseista onnistuttaisiinkin turvaamaan transaktioveron avulla. Euroopan nykyisen taloudellisen, sosiaalisen ja poliittisen kriisin karistamiseksi tarvitaan toimenpiteitä kuten veroparatiisien hävittäminen ja maailmanlaajuinen verotusjärjestelmän uudistus, jossa tuloja johdannaistaloudesta verotettaisiin samalla tai korkeammalla tasolla kuin tuloja palkkatyöstä.

Euroopan ATTAC-verkosto jatkaa realististen vaihtoehtojen esille tuomista muiden Euroopan sosiaalisten kansanliikkeiden rinnalla. Alter Summit–prosessi, jonka tarkoitus on koota eurooppalaiset kansanliikkeet kesäkuussa Ateenaan, demokratian kehtoon, on näin ollen tärkeä etappi.

Euroopan ATTAC-verkosto

Kampanjat

Lue myös

Punainen logo, jossa kädet ylhäällä oleva ihmishahmo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.
Logo, jossa keltainen nuolikuvio ja teksti Taksvärkki ry, Dagsverket rf.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.