Tiedotteet

Atomipommien uhreja muistetaan kynttilälyhdyin 6.8.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja muistetaan japanilaisen perinteen mukaan laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tunnelmallinen rauhantapahtuma järjestetään Suomessa ainakin Helsingissä, Loviisassa, Maarianhaminassa, Närpiössä, Turussa ja Vääksyssä.

Tiistaina 6.8. vietetään atomipommien uhrien muistopäivää eli Hiroshima-päivää. Hiroshima-päivän tilaisuuksia järjestetään eri puolella Suomea ja maailmaa. Helsingissä päivän päätapahtuma järjestetään Töölönlahdella klo 21 alkaen.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskuista tulee kuluneeksi tänä vuonna 74 vuotta. Yhdysvaltojen 6.8. ja 9.8.1945 pudottamat pommit tuhosivat japanilaiset kaupungit silmänräpäyksessä. Sadattuhannet kuolivat ja vammautuivat. Hengissä selvinneet ja heidän jälkeläisensä kärsivät edelleen atomipommien seurauksista.

Tänä vuonna Hiroshima-päivää vietetään toista kertaa sen jälkeen, kun YK:n ydinaseet kieltävä sopimus avautui allekirjoituksille syyskuussa 2017. Tähän mennessä sopimuksen on ratifioinut 23 ja allekirjoittanut 70 valtiota. Sopimus astuu voimaan, kun sen on ratifioinut 50 valtiota.

”Ydinaseet ovat joukkotuhoaseita, jollaisia kenelläkään ei pitäisi olla. Kuitenkin maailmassa on tälläkin hetkellä arviolta 14 000 ydinkärkeä”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, ja jatkaa: ”Yksi Hiroshima-päivän tehtävistä on muistuttaa aseistariisunnan tärkeydestä. On meidän kaikkien tehtävä varmistaa, ettei ydinaseita enää koskaan käytetä.”

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja muistetaan japanilaisen perinteen mukaan laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tunnelmallinen rauhantapahtuma järjestetään Suomessa ainakin Helsingissä, Loviisassa, Maarianhaminassa, Närpiössä, Turussa ja Vääksyssä.

Helsingissä Hiroshima-päivän päätilaisuus järjestetään perinteiseen tapaan Töölönlahdella, Oopperan amfiteatterilla. Tapahtuma alkaa klo 21 puheilla ja musiikilla. Puhujina ovat kirkkoherra Hannu Ronimus Töölön seurakunnasta ja kansanedustaja Eva Biaudet. Musiikista vastaa Merikukka Quartet. Kynttilälyhdyt lasketaan Töölönlahteen noin klo 22. Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta yhteistyössä usean rauhanjärjestön kanssa.

Listan päivän tapahtumista Suomessa ja tiedotteen taustatietolinkkeineen löydät Rauhanliiton verkkosivuilta: https://rauhanliitto.fi/rauhanliitto/ajankohtaista/tiedotteet/hiroshima-paiva-2019

Lisätietoja

Tuuli Vuori
viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntija, Suomen Rauhanliitto
sähköposti: tuuli.vuori@rauhanliitto.fi
puh. 040 099 8275

Suomen Rauhanliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.