Älä vaikene -katutempaus meneillään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Älä vaikene -katutempaus meneillään

Lokakuun toisella viikolla vietetään Venäjän tilanteeseen keskittyvää kansainvälistä Älä vaikene! -toimintaviikkoa.

Lokakuun toisella viikolla vietetään Venäjän tilanteeseen keskittyvää kansainvälistä Älä vaikene! -toimintaviikkoa. Tule mukaan ja osoita kanssamme solidaarisuutta venäläiselle kansalaisyhteiskunnalle. Anna äänesi kuulua vapaan Venäjän puolesta. Allekirjoita kampanjan vetoomuksia ja vaadi kanssamme ihmisoikeuksien toteutumista. Älä vaikene!

Vladimir Putinin palattua valtaan kolmannelle presidenttikaudelleen toukokuussa 2012 kansalaisten oikeudet ja vapaudet on ajettu Venäjällä yhä ahtaamalle. Perustavanlaatuiset ihmisoikeudet ovat uhattuina.

Duuma hyväksyy sortavia lakeja pikavauhdilla. Poliisi hajottaa rauhanomaisia mielenosoituksia, usein väkivaltaa käyttäen. Mielenosoittajia pidätetään ja sakotetaan. Riippumattomia kansalaisjärjestöjä pakotetaan kantamaan "ulkomaisen agentin" eli vakoojan leimaa. Jos järjestöt eivät suostu tähän, niitä uhkaavat raskaat sakot ja järjestön sulkeminen. Riippumattomia tiedotusvälineitä painostetaan muuttamaan linjaansa, ja kriittisiä verkkojulkaisuja rajoitetaan ja suljetaan mielivaltaisesti. Eturivin aktivisteja suljetaan vankilaan. Ihmisoikeuspuolustajien ja toimittajien surmia ei tutkita asianmukaisesti.

Vaikka vapaus on Venäjällä ahdistettu nurkkaan, monet ihmiset Venäjällä antavat äänensä kuulua. Tule mukaan kampanjaan: tehdään yhdessä selväksi Venäjän johtajille, että muu maailma ei ole välinpitämätön. Me emme vaikene, vaan annamme äänemme kuulua venäläisen kansalaisyhteiskunnan tueksi.

Osallistu Älä vaikene! -toimintaviikkoon: lue, keskustele ja jaa tietoa.

Osallistu solidaarisuusviesteihimme.

Tutustu kampanjan kansainväliseen sivustoon.

Seuraa tapahtumaa Facebookissa!

Toimintaviikon kuusi teemaa

Maanantai 6.10.

Bolotnajan vangit, kokoontumisvapaus

Julkisia kokoontumisia rajoittava laki vaikeuttaa suuresti kadulla tapahtuvien mielenilmausten sekä julkisten mielenosoitusten toteuttamista. Luvaton ja toisinaan jopa luvallinen toiminta estetään ja osallistuja otetaan usein kiinni, pidätetään ja sakotetaan. "Bolotnajan tapauksen" oikeudenkäynnin seurauksena useita ihmisiä tuomittiin vankilaan.

Tiistai 7.10.

Ihmisoikeuspuolustajat, murhatut toimittajat Anna Politkovskaja ja Natalia Estemirova

Toimittajan työ Venäjällä on vaarallista. Kahdeksan vuotta tutkivan journalistin Anna Politkovskajan murhan jälkeen varsinaisia syyllisiä ei ole vieläkään saatu oikeuden eteen. Ihmisoikeusaktivisti ja toimittaja Natalia Estemirovan murhan tutkintaa on viivästetty. Useita muita toimittajia on tapettu eikä heidän murhiaan tutkita aktiivisesti. Samanaikaisesti median itsesensuuri on lisääntynyt ja vain kourallinen riippumattomia tahoja on jäljellä mediassa, jatkuvasti kasvavan paineen alaisina.

Keskiviikko 8.10.

Internet ja sananvapaus

Uudet lait Venäjällä ovat tuoneet mukanaan tehokkaan sensuurin ja Internet-sisällön valvonnan. Pääsy hallitusta kritisoiville sivustoille voidaan estää yhdessä yössä tuomioistuimen päätöksellä. Suositut bloggaajat joutuvat toimimaan rajoittavien säädösten alaisuudessa, uhkana sakot ja vankeusrangaistukset. Internet-palveluita tuottavat tahot joutuvat säilyttämään käyttäjätiedot kuuden kuukauden ajan ja toimittamaan ne hallituksen toimitsijoille pyydettäessä.

Torstai 9.10.

Järjestäytymisvapaus, Foreign agents -laki

Jatkuva valvonnan tiukennus ja mustamaalauskampanja kansalaisjärjestöjä vastaan on meneillään Venäjällä. Monet järjestöistä lokeroidaan "ulkomaisiksi agenteiksi" ja osa järjestöistä pakotetaan ajamaan toimintansa alas.

Perjantai 10.10.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ilmaisunvapaus ja "homopropagandan" kieltävä laki

Venäjän alaikäisille suunnatun homoseksuaalisuuspropagandan kieltävät lait, joiden väitetään olevan laadittu lasten suojelemiseksi, on itseasiassa suunnattu kasvattamaan hallituksen suosiota seksuaalivähemmistöjen ilmaisunvapauden rajoittamiseen liittyvissä asioissa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen organisaatioita on pakotettu myös kirjautumaan "ulkomaisiksi agenteiksi". Järejstöjen on hyvin vaikeata ilmaista mielipiteensä julkisesti kokoontumisvapautta rajoittavan lain sekä "propagandalain" ollessa voimassa.

Lauantai 11.10.

Kansalaisaktivistien asema ja kohtalo Venäjällä

Mielipidevanki Jevgeni Vitishko on ympäristöaktivisti Krasnodarin alueelta. Kansalaisaktivistien syytteeseen saattaminen on yksi hallituksen pääkeinoista hiljentää kriitikot Venäjällä.

Lisää uusi kommentti