Tiedotteet

Ainakin 12 paikkakunnalla hehkuu oranssi naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi – UN Women Suomi kutsuu kaikki mukaan Oranssit päivät -kampanjaan

Maailmanlaajuisessa Oranssit päivät -kampanjassa vaaditaan loppua naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Kampanja käynnistyy naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä keskiviikkona 25. marraskuuta, jolloin Suomessa ainakin 12 paikkakunnalla valaistaan rakennuksia oranssiksi tuen osoittamiseksi maailman naisille.

Valaisu on osa maailmanlaajuista Oranssit päivät -kampanjaa, jolloin ympäri maailmaa järjestetään tapahtumia naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumiseksi. Kaksiviikkoisen kampanjan aikana esimerkiksi valaistaan tunnettuja rakennuksia, joista muun muassa aiempina vuosina Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat keränneet maailmalla mittavaa huomiota.

UN Women Suomi kutsuu myös suomalaiset osallistumaan aktiivisesti kampanjaan. Ainakin 21 kohdetta on jo ilmoitettu mukaan kahdellatoista paikkakunnalla, mukaan lukien esimerkiksi Helsingin tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna sekä Tampereen Näsinneula.

Naisiin kohdistuva väkivalta ei tunne kulttuurisia tai maantieteellisiä rajoja. Suomi on toisaalta yksi Euroopan väkivaltaisimpia maita naisille. Suomessa lähes puolet yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

”Väkivaltaa tapahtuu jokaisessa maassa, kaupungissa, kunnassa ja kylässä, eikä missään tule ummistaa silmiä aiheelta. Onkin huiman hienoa ja tärkeää, että UN Womenin vapaaehtoiset, tukijat ja ystävät ympäri Suomea ovat saaneet aikaan aktiivisen liikkeen aiheen esille tuomiseksi”, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo.

Naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt varjopandemian tavoin koronan myötä. Jo ennen koronapandemiaa yksi kolmesta naisesta oli joutunut elämänsä aikana väkivallan kohteeksi – useimmiten tekijänä se kaikkein läheisin henkilö, oma kumppani. Koronaan liittyvien rajoitusten ja ulkonaliikkumiskieltojen myötä naiset ovat olleet suljettuina koteihinsa väkivallan tekijöiden kanssa ja apua on ollut vaikeampi saada. Väkivaltatapausten lisääntyminen on näkynyt esimerkiksi auttavien puhelinten ruuhkautumisena ja poliisille tehtyjen kotihälytysten määrän kasvussa, myös Suomessa.

”Nyt jos koskaan on tärkeää ottaa kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Tällaista toivoa näinä aikoina todella tarvitsemme. Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikos ja pandemia, jonka kitkemiseksi tarvitaan meitä kaikkia”, Hirsikangas sanoo.

Rakennusten valaisun lisäksi jokainen voi olla mukana kampanjassa tunnustamalla oranssia väriä esimerkiksi pukeutumalla oranssiin ja osallistumalla sosiaalisessa mediassa. UN Womenin työtä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi voi myös tukea lahjoittamalla 10 euroa lähettämällä tekstiviesti UNW numeroon 16499. Lisätietoa kampanjasta: www.unwomen.fi/oranssitpaivat

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #16Days #metoo

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, joka työskentelee naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi kaikkialla maailmassa. UN Women ehkäisee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa edistämällä lakimuutoksia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi ja syytteiden nostamista syyllisiä vastaan sekä tarjoaa palveluita väkivaltaa kokeneille. UN Women vaikuttaa myös kampanjoimalla syrjiviä asenteita vastaan.

Mitä: Oranssit päivät -kampanja
Milloin: 25.11.–10.12.2020
Missä: Mukaan ilmoittautuneiden toimijoiden joukossa ovat jo Helsingin tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna, kulttuurikeskus Vuotalo, Helsingin kaupunginteatteri, Turun kirjastosilta, Tampere-talo, Tampereen Näsinneula, Torni-hotelli, Tammerkoski ja Tampereen yliopiston päärakennus, Salon Kauppakeskus Plaza, Mikkelin Teatteri, Haminan raatihuone, Kotkan Sapokan vesiputous, Kaarinan kaupungintalo ja kirjasto, Pälkäneen rauniokirkko, Forssan Ankkalammin puiston silta, Naantalin Hautuja-patsas sekä Vaasan Sähkön torni ja Vaasan kaupunginmuseo. Ilmoittautua mukaan voi vielä täällä.

Tule mukaan vaatimaan loppua naisiin kohdistuvalle väkivallalle!

UN Women Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.