Tiedotteet

20. Maailma kylässä -festivaali pureutuu ilmastonmuutokseen – mukana Emma-voittaja Timo Lassy

Suomen suurin poikkitaiteellinen järjestötapahtuma Maailma kylässä -festivaali juhlii 20. tapahtumavuottaan 25.–26.5.2019 Kaisaniemen puistossa ja Helsingin Rautatientorilla. Vuosittain lähes 80 000 kävijää keräävän tapahtuman ohjelmisto koostuu useiden kansainvälisten ja kotimaisten huippumuusikkojen ilmaiskonserteista, yhteiskunnallisesta keskustelusta ja elokuvista.

”Ilmastokriisin ratkaisuun tarvitaan meitä kaikkia. Siksi haluamme festivaalin 20. juhlavuotena tuoda ilmastonmuutoksen ihmisten iholle, nostaa esiin ratkaisuja ja kannustaa kaikkia festivaalikävijöitä toimintaan kestävän tulevaisuuden varmistamiseksi”, sanoo Juha-Erkki Mäntyniemi, festivaalin pääjärjestäjä Fingon toiminnanjohtaja.

Festivaalin päälavalla nähdään sunnuntaina jazz-Emmalla palkittu Timo Lassy bändeineen yhdessä maineikkaan Ricky-Tick Big Band Brassin kanssa. Kahden huippuorkesterin yhteiskonsertin on sovittanut Ricky-Tick Big Band Brassin kapellimestari Valtteri Laurell Pöyhönen. Lassy pitää festivaalin nostamaa ilmastomuutosteemaa tärkeänä.

”Käsillä ovat viimeiset mahdollisuudet niin globaalien johtajien kuin meidän yksittäisten ihmistenkin tehdä tärkeitä päätöksiä koko ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta”, Lassy sanoo.

Festivaalin Kyläkinossa maailmanensi-iltansa saa korealais-brasilialaisen Iara Leen ohjaama tuore lyhytdokumentti Wantoks: Dance of Resilience in Melanesia. Cultures of Resistance -verkoston tuottama dokumentti vie katsojan Melanesiaan, jossa maapallon lämpenemisestä johtuva merenpinnan nousu uhkaa sekä alueen saarten että kulttuurien olemassaoloa. Elokuvaa seuraa ohjaaja Iara Leen haastattelu.

Palkittu ihmisoikeusaktivisti yhtyeineen huipentaa festivaalin

Festivaali huipentuu brasilialaisen Liniker e os Caramelows'n konserttiin. Kotimaansa kiinnostavimpiin musiikkitapauksiin lukeutuva yhtye sekoittaa funkia ja tummaa soulia perinteiseen brasilialaiseen popmusiikkiin. Yhtyeen solisti Liniker on ensimmäisiä avoimesti transsukupuolisia laulajia kotimaassaan ja palkittu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eteen tekemästään tasa-arvotyöstä YK:n  tunnustuksella.

Perheen pienimpiä festivaalilla viihdyttävät puolestaan Loiskis-orkesteri ja Eija Ahvo, jotka tuovat Kaisaniemeen Elina Karjalaisen rakastetun hahmon Uppo-Nallen syntymäpäiväjuhlien merkeissä.

Festivaalin koko kulttuuri- ja dokumenttiohjelma julkaistaan 2. huhtikuuta ja asiaohjelma 18. huhtikuuta. Tapahtuma tarjoaa ilmaiskonsertteja, lastenohjelmaa, elokuvia, keskusteluja ja performansseja yli sadan ohjelmanumeron verran. Omaa työtään esittelevät lisäksi lähes 400 näytteilleasettajaa ja kansalaisjärjestöä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestää Fingo ry, joka on 300 kehitysjärjestön yhteistyöjärjestö. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoministeriö, ympäristöministeriö, Euroopan unioni sekä Maailman Kuvalehti. Festivaalia voi seurata hahstagilla #maailmakylässä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Fingo

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.