Tiedotteet

100 tasa-arvotekoa: Lähetysseuran uusi hanke ehkäisee tyttöjen ja naisten syrjäytymistä Tansaniassa

Suomen Lähetysseura haastaa kehitysmaissa työskentelevät mukaan parantamaan uusilla hankkeilla naisten ja tyttöjen asemaa.
Suomen Lähetysseura haastaa kehitysmaissa työskentelevät mukaan parantamaan uusilla hankkeilla naisten ja tyttöjen asemaa.

Suomen Lähetysseura osallistuu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluvaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen, jolla tehdään uusia ja konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi ja parannetaan erityisesti naisten näkyvyyttä.

Suomen Lähetysseura aloittaa vuonna 2017 Tansaniassa pilottihankkeen, jonka avulla syrjäytymisvaarassa olevat ja prostituutiota harjoittavat nuoret naiset saavat itse äänensä kuuluviin ja mahdollisuuden muuttaa oman elämänsä. Kehityshankkeen pitkäaikaisvaikutuksina nuorten naisten elämänlaatu paranee ja heidän pelkonsa vähenevät. Nuoria naisia arvostetaan ja he arvostavat itse itseään.

Miksi tällainen hanke vuonna 2017?

"Suomen Lähetysseura on lähes 160 vuotta tehnyt työtä kaikkein haavoittuvimpien ryhmien kanssa. Tiedämme, että etenkin köyhyydessä elävät tytöt ja naiset tarvitsevat mahdollisuuden koulutukseen ja työllistymiseen. Muuten he hyvin helposti joutuvat toisten hyväksikäyttämiksi. Tämän hankkeen avulla haluamme kehittää menetelmiä, joilla voimme voimaannuttaa niitä naisia ja tyttöjä, jotka yhteiskunta on syrjäyttänyt", sanoo Suomen Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson.

Miten Lähetysseura jatkossa tekee työtä tyttöjen ja naisten oikeuksien hyväksi kehitysmaissa?

" ouluttamalla, tukemalla työllistymiseen ja varmistamalla, että naiset myös pääsevät sellaiseen asemaan, jossa he voivat vaikuttaa omaan ja muiden naisten elämään. Haluamme myös saada miehet mukaan toimimaan naisiin kohdistuvaan syrjintää vastaan", painottaa Rolf Steffansson.

Nuorille naisille pienlainoja

Syrjäytymistä estävä uusi hanke vähentää nuorten naisten ja tyttöjen prostituoiduksi joutumisen riskiä opastamalla heitä toisenlaisen toimeentulon piiriin. Se auttaa jo prostituutiolla itsensä elättävien pääsyä koulutukseen ja siten saamaan tuloja muualta.

Hankkeessa valtion virkamiehet, hiippakunnan pastorit ja yläkoulujen rehtorit tutustuvat nuorten naisten tilanteeseen. Prostituoitujen ryhmien johtajista koulutetaan ryhmäkouluttajia. Nuorista naisista kootaan ryhmiä ja heitä koulutetaan yrittäjyyteen sekä opastetaan pienlainojen saamiseen.

Pilotointi tapahtuu Tansanian Morogorossa, joka on yliopistokaupunki. Erityisesti kampusalueilla riski joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi on suuri. Seksiä käytetään tarkoituksellisesti kaupantekovälineenä niin opiskelijoiden kuin opettajienkin tahoilta. Monilla tytöillä on harhakäsitys, että hyvän numeron saaminen kokeesta vaatii seksiä opettajan kanssa. Tähän ajatteluun hankkeella pyritään vaikuttamaan.

Suomen Lähetysseura työskentelee yli sadan kirkko- ja järjestökumppanin kanssa 30 maassa. Se on tehnyt työtä tyttöjen ja naisten parissa lähes 160 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset lähetystyöntekijät näyttivät esimerkillään, miten naiset työskentelevät lääkäreinä ja opettajina. Nykyään Lähetysseura kouluttaa paikallisia kumppaneitaan johto- ja asiantuntijatehtäviin.

Suomen Lähetysseura oli mukana 100 tasa-arvotekoa -hankkeen starttitilaisuudessa 16.12. Helsingin kaupungintalon juhlasalissa.

Lisätietoa: http://tasaarvo100.fi/100-tasa-arvotekoa/teot/

#tasaarvo100

Kampanjat Suomen Lähetysseura

Lue myös

Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vakavasti alirahoitettu

Uusi raportti osoittaa, että vain pieni murto-osa virallisesta kehitysavusta ohjataan lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseen.

Nuoret eivät enää epäile kykyjään

Sambialaiset nuoret oppivat vaikuttamiskeinoja ja esiintymistaitoja Taksvärkki ry:n hankkeessa, jossa syrjäytymisvaarassa olevista nuorista kasvaa roolimalleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.