Tapahtumat

Teemakoulutus: Siirtotyöläisten tilanne, ihmisoikeudet ja urheilun etiikka

Järjestäjä
Paikkakunta
Helsinki
Alkamisaika
Päättymisaika

Puutteellisissa työoloissa työskenteleviä siirtotyöläisiä kuolee Qatarin stadiontyömaille, ja ihmisoikeuksia rikotaan räikeästi myös muualla. Mitä vallitsevalle tilanteelle voidaan tehdä ja on tehty?

SASKin toukokuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä teemakoulutus purkaa pala siirtotyöhön liittyviä ongelmia ja etsii myös ratkaisuja.

Haku on auki, ja hakemuksia otetaan vastaan 14.4. asti. Hakijoille ilmoitetaan valinnoista haun päättymistä seuraavan viikon aikana.

Kun jalkapalloilija Riku Riski ilmoitti eettisistä syistä jäävänsä pois Qatarin harjoitusleiriltä, urheilun suhde ihmisoikeuksiin nousi keskusteluun. Teemakoulutus avaa osallistujille siirtotyön ja ihmisoikeuksien käsitteitä, todellisuutta ja problematiikkaa, unohtamatta urheilun vaikutusta.

Yksi teema, monta näkökulmaa

Filippiiniläinen vieras Ressie Fos saapuu paikalle suoraan Qatarista, jossa hän auttaa rakennuksilla työskenteleviä järjestäytymään ja parantamaan oikeuksiaan.

Fos jakaa kokemuksiaan ja osallistuu paneeliin, jossa siirtotyön ongelmista on keskustelemassa lisäksi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila sekä SASKin kansainvälisten asioiden päällikkö Juha Vauhkonen,

SASKin lähettiläille ja muille kiinnostuneille suunnatun viikonloppukurssin aikana kuullaan siis edustava kattaus puheenvuoroja niin Qatarissa työskentelevien tilanteesta, ihmisoikeuksista, SASKin ja Rakennusliiton työstä siirtotyöntekijöiden parissa kuin myös urheilun etiikasta. Viimeksi mainittuun tarttuu muun muassa Iltasanomista ja YLEn Aamu-tv:n Jälkihiki-ohjelmasta tuttu urheilutoimittaja Juha Kanerva.

Asiantuntemusta ohjelmaan tuo myös SASKin lähettiläs Heidi Saarinen, joka on pro gradu -työssään tutkinut Persianlahden siirtotyöläisten työ- ja terveysoloja.

Keskustelu avointa kaikille

Keskustelu on olennainen osa onnistunutta viikonloppua, ja osallistujat pääsevätkin tuomaan esille omia näkemyksiään niin alustusten yhteydessä kuin sunnuntain työpajan aikana.

Teemakoulutus järjestetään 18.–19.5. Helsingissä Hotel Haaga Central Parkissa.

Hae mukaan 14. huhtikuuta mennessä.

Koulutuksen alustava ohjelma:

Ihmisoikeudet siirtotyöntekijöille – orjatyö kuriin Qatarin MM-kisoissa 2022

18.–19.5.2019 Hotel Haaga Central Park, Helsinki

Lauantai

9:30 SASK toivottaa tervetulleeksi

10:00 Siirtotyön käsite ja ihmisoikeudet, SASKin viestintä ja varainhankinta

Alustus Qatarin tilanteeseen, SASKin viestintä ja varainhankinta

11:00 Tauko

11:15 Qatarin työolot, Ressie Fos, Planning Engineer and President of Cooperation of Construction Workers in Qatar

12:30 Lounas

13:30 Mitä siirtotyöläisten hyväksi tehdään käytännössä? Ressie Fos

14:30 Kahvit

15:00 Paneeli: Millaisia ongelmia siirtotyöhön kietoutuu? Keskustelijoina Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila, Ressie Fos, SASKin kansainvälisen toiminnan päällikkö Juha Vauhkonen

16:00 Urheilu ja ihmisoikeudet Qatarin kisoissa

17:00 Vapaata

19:00 Illallinen

Sunnuntai

9:00 Persianlahden siirtotyöläiset: tutkimusta, kokemuksia, näkemyksiä, Heidi Saarinen

10:00 SASKin ja Rakennusliiton työ ja tulokset, Tarja Valtonen ja Nina Kreutzman

11:30 Kahvit

12:00 Työpaja: Miten suomalainen työntekijöiden oikeuksien puolustaja tai jalkapallon ystävä voi vaikuttaa Qatarin siirtotyöläisten oloihin?

13:00 Lounas

14:00 Turvallista kotimatkaa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.