Suomen NMKY:n Liiton ja ulkoministeriön Nuoret, rauha ja turvallisuus -tapahtuma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen NMKY:n Liiton ja ulkoministeriön Nuoret, rauha ja turvallisuus -tapahtuma

Järjestäjä

Suomen YMCA:n liitto

Paikkakunta

Hybriditapahtuma

Alkamisaika

Päättymisaika

Aika: Perjantai 22.9.2023 klo 14–16
Paikka: Ulkoministeriön tilat Katajanokalla ja Teams

Ilmoittauduthan tämän lyyti-linkin kautta 8.9. mennessä.

Tervetuloa Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendaa käsittelevään hybriditapahtumaan, jonka järjestävät Suomen NMKY:n Liitto ja ulkoministeriö osana Suomen YK-nuorten koordinoimaa Nuorten rauhanviikkoa.

Tapahtumassa kuulet konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka nuoret ja rauha -teemaa on edistetty ulkopolitiikassa, nuorisotyössä ja kehitysyhteistyössä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tapahtuman päätteeksi voit verkostoitua teeman parissa toimivien nuorten, asiantuntijoiden, viranomaisten ja poliitikkojen kesken kahvin äärellä.

Konfliktinehkäisy, rauhanvälitys ja rauhanrakennus ovat Suomen ulkopolitiikan pitkäaikaisia painopistealueita. On tärkeää, että työssä huomioidaan erityisesti naiset ja nuoret. YK:n turvallisuusneuvoston Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma (2015) tunnistaa nuorten myönteisen ja aktiivisen roolin rauhan rakentamisessa ja ylläpitämisessä, ja edellyttää jäsenvaltioita luomaan rakenteita, jotta nuoret voivat osallistua paremmin rauhanomaisten yhteiskuntien rakentamiseen.

Päätöslauselman kannustamana Suomi julkaisi maailman ensimmäisen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelma (2021–2024), joka pyrkii vahvistamaan nuorten roolia rauhanrakennuksessa monella tasolla: politiikassa, julkishallinnossa ja kansalaisyhteiskunnassa niin kotimaassa kuin globaalissa yhteistyössä. Nuoret rauha ja turvallisuus -agenda on ajankohtainen useassa maassa ja kansainvälisessä järjestössä, ja Suomen kokemukset ja osaaminen herättävät paljon kiinnostusta.

Tilaisuudessa ulkoministeriön tervehdyksen jälkeen ulkoministeri Haaviston rauhanvälityksen erityisedustajana toiminut Suldaan Said Ahmed keskustelee nuorten huomioimisen tärkeydestä osana rauhanprosesseja ja kestävän rauhan rakennusta.

YMCA:n puheenvuoroissa puolestaan kuulet, kuinka nuoret rakentavat rauhaa Suomessa, Keniassa ja Libanonissa, kun nuorisotyö, rauhantyö ja kehitysyhteistyö risteävät. Nuoret jakavat näkemyksiään ja kokemuksiaan siitä, kuinka nuorisotyö on rauhantyötä.

Etäosallistujien määrää ei ole rajoitettu, paikan päälle mahtuu 35 vierasta. Ulkoministeriöön ilmoittautuneille lähetetään vahvistus ja saapumisohjeet, ja etänä osallistuville Teams-linkki.
Tila on esteetön ja tilaisuudessa on osioita suomeksi ja englanniksi.

Lisätietoja tapahtumasta
Daniela Miller, kansainvälisen työn suunnittelija, daniela.miller@ymca.fi +358 400 688 650

Nuoret, rauha ja toimeentulo -kehitysyhteistyöohjelmamme tavoitteena on parantaa paikallisia elinoloja sekä edistää nuorten toimeentulon mahdollisuuksia ja rauhantyön taitoja. Ohjelmaa toteutetaan YMCA-kumppanien kanssa Etiopiassa, Gambiassa, Keniassa, Libanonissa ja Palestiinassa 2022–2025. Ohjelma saa rahoituksensa Suomen ulkoministeriöltä.