Maailmanlaajuinen toimintapäivä vapaakauppasopimuksia vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmanlaajuinen toimintapäivä vapaakauppasopimuksia vastaan

Järjestäjä

Maan ystävät

Paikkakunta

Alkamisaika

Päättymisaika

Mielenosoitus Helsingissä lauantaina 18. huhtikuuta klo 14 alkaen. Kokoontuminen Narinkkatorilla.

Kansalaisyhteiskunnan toimijat eri puolilta maailmaa ovat kutsuneet koolle globaalin toimintapäivän vapaakauppasopimuksia vastaan 18. huhtikuuta 2015.

Toimintapäivänä voimansa yhdistävät kaikki ne kansalaistoimijat ja verkostot, jotka tänä päivänä käyvät kamppailua epädemokraattisia ja tuhoisia kauppa- ja investointisopimuksia – näkyvimmin TTIP-, CETA-, TiSA- ja TPP-sopimuksia - vastaan. Mukana myös Maan ystävät!

Toimintapäivän tarkoituksena on peräänkuuluttaa kestävää, ihmisiä ja ympäristöä suojelevaa kauppapolitiikkaa suuryritysten etuja palvelevan kauppapolitiikan sijaan.

Sopimuksia vastustetaan sekä niiden ei-toivottujen vaikutusten että neuvotteluprosessien epädemokraattisuuden vuoksi. Sopimustekstit on pidetty salassa kansalaisilta ja päättäjiltä, mutta suuryritysten etujärjestöillä on ollut mahdollisuus ottaa osaa sopimusneuvotteluihin. Sopimukset uhkaavatkin antaa suuryrityksille ennennäkemättömän määrän valtaa ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin kustannuksella.

Vapaakauppaa hinnalla millä hyvänsä?

Neuvoteltaviin vapaakauppasopimuksiin liitetään katteettomia lupauksia talouskasvusta, lisääntyvästä työllisyydestä sekä mielikuva kaupan vapauttamisesta. Todellisuudessa sopimusten tavoitteena oleva kaupan esteiden purkaminen merkitsee viimeistenkin yhteiskunnan osa-alueiden ja luonnonarvojen altistamista suuryritysten voitontavoittelulle.

Mikäli sopimukset menevät läpi, on kehitystä mahdoton pysäyttää. Valtioilta suuryrityksille siirtynyttä valtaa ei enää saa takaisin, sillä lisääntyvällä vaikutusvallallaan liike-elämä pystyy edelleen parantamaan asemiaan. Poliittinen liikkumatila kapenee, kun kerran yksityistettyjä palveluja on juridisesti mahdoton palauttaa takaisin julkisiksi. Useiden sopimusten luonnoksiin sisältyvän investointisuojamekanismin (ISDS) avulla yrityksille tarjoutuu mahdollisuus haastaa valtioita yritysjuristien vetämään välimiesmenettelyyn ja vaatia miljoonakorvauksia, mikäli valtiot säätävät yritysten voittomahdollisuuksiin puuttuvia lakeja vaikkapa ympäristöä, elintarviketurvallisuutta tai työntekijöiden oikeuksia suojellakseen.

Neuvoteltavat vapaakauppasopimukset uhkaavat demokratiaa ja yhteiskunnan perustoimintoja. Emme voi antaa tämän tapahtua!

Lue lisää:

https://www.globaltradeday.org/
http://www.vapaakauppa.fi/
http://ttipjulkilausuma.wordpress.com/
http://www.flushthetpp.org/
http://stop-ttip.org/

Kutsu kaverisi tapahtumaan Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1526495860947078/

Ilmoita järjestösi tai verkostosi mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ttipinfo(at)riseup.net.

Samaan sähköpostiosoitteeseen voit laittaa viestiä, jos haluat yksityishenkilönä auttaa toimintapäivän järjestelyissä.

Tapahtuma on avoin kaikille, paitsi rasistisia tai fasistisia mielipiteitä esittäville. Ethän tuo mielenosoitukseen kookkaita puoluepoliittisia tunnuksia.

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Roope Kanninen: roope.kanninen(at)maanystavat.fi
Maan ystävien taloudellisen oikeudenmukaisuuden toimintaryhmän yhteyshenkilö